1. Restaurantprofiel
  2. Tomo Sushi, een Japanse vriend
Tomo Sushi, een Japanse vriend

Tomo Sushi, een Japanse vriend

"Het geheim van goede sushi is de balans: alles moet kloppen. De rijst moet luchtig, rond en de juiste plakkerigheid hebben. En de vis moet constant van de beste kwaliteit zijn. En krakend vers natuurlijk" vertelt Chuck Lee (42) van Tomo Sushi in Amsterdam. Chuck doet al 16 jaar zijn best om zijn gasten de in zijn ogen beste sushi voor te schotelen. En met succes, want een beetje kenner van de Japanse keuken (en restaurants) weet dat Chuck's Tomo al jaren staat voor kwaliteit én goede service. En "dat vindt je jammer genoeg niet overal in Amsterdam" volgens Chuck. Dat is dan ook een van de redenen waarom hij 16 jaar geleden zijn restaurant 'Tomo' heeft genoemd, dat beteken namelijk vriend in het Japans.

Deliveroo

In al die jaren dat Chuck de scepter zwaait over Tomo Sushi heeft hij veel meegemaakt en een grote schare aan vaste gasten opgebouwd. Zelf is Chuck ook heel trouw aan zijn vaste klanten. Zo wees hij op een drukke regenachtige avond een BN'er uit de mediawereld, die geen reservering had, ten spijt de deur, omdat het laatste vrije tafeltje dat hij had was gereserveerd voor een van zijn vaste gasten. "Tsja, dat was een hele gekke avond die me altijd is bijgebleven. Ik had het gevoel dat het hele restaurant me aankeek met de gedachte: Chuck, wat doe je nou?! Maar ik kon toch ook niet de reservering van mijn vaste gast weggeven?" De mensen die Chuck goed kennen kijken hier niet van op, zoals sushichef Fong bijvoorbeeld, die al jaren bij Tomo werkt. Chuck: "Een goede sushi chef kan je herkennen aan zijn vingers. Een sushi chef heeft vaak lange dunne vingers die heel precies werken. Mijn vermoeden wordt vaak bevestigd als ik zie of iemand goed vis kan fileren."

Deliveroo

Hoewel de gemiddelde Nederlander nu al voor langere tijd bekend is met dit delicate onderdeel van de Japanse keuken is er zeker nog winst te behalen als het aankomt op het eten van sushi. "Er zijn nog steeds mensen die om bestek vragen ja", antwoord Chuck als ik hem dit voorleg. De grootste misvatting –misvatting ja- is dat je sushi net zoals tapas kunt eten. Dus lekker borrelen, praten en af en toe een hapje. Chuck legt uit: "Sushi moet je eigenlijk direct opeten zodra je het voor je neus krijgt. De vis wordt warm en de rijst verliest de juiste structuur als het te lang blijft staan. Je moet sushi direct opeten zodra je het hebt gekregen van de bediening." In Japan wordt je er door de bediening en chef zelfs op gewezen als ze vinden dat je de sushi te langzaam eet. "Maar bij ons is dit niet zo hoor," zegt hij lachend. "Een ander leuk weetje dat vrijwel niemand weet is dat je sushi gewoon met je handen mag eten." Sterker nog, in de meest chique Japanse sushitenten doen ze niet anders. Kijk, dat is een insiders tip die we graag horen!

Deliveroo

Sushi bestellen? Bekijk het menu van Tomo Sushi.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application