1. Restaurantprofiel
  2. Snacken zonder schuldgevoel bij tacobar Xoco
Snacken zonder schuldgevoel bij tacobar Xoco

Snacken zonder schuldgevoel bij tacobar Xoco

In Nederland is de Mexicaanse keuken niet heel bekend. Bij taco's denken we vaak aan een grote versie van tortillachips, maar dan gevuld met gehakt, bonen en veel kaas. Een lekkere kleffe vette bek, heerlijk voor als je brak bent. Fout! Taco's zijn wat wij vaak 'wraps' noemen! Ze zijn wat kleiner, zacht, gemaakt van bloem of  maïs en worden gevuld met de meest heerlijke en uiteenlopende vullingen. En dit kan je beter in je oren knopen want het kan zomaar eens gebeuren dat Mexicaans eten de volgende foodtrend wordt in Nederland. De grootste graadmeter hiervoor zijn de ongekende populariteit en opkomst van Tacobars in London en New York in combinatie met de steeds nieuwsgierigere en steeds meer bewuste Nederlandse eter. De eerste tacobar in Rotterdam is al een feit, dat is Xoco (spreek uit: kzoko). Dat een taco in Nederland ook lekker en healthy kan zijn bewijst Xoco-chef Sietse (33), die speciaal naar Mexico is afgereisd om kookworkshops bij Mexicaanse moeders te volgen.

Deliveroo

Het concept van Xoco is dan ook 'guiltfree fast food'. Sietse legt uit: "We noemen het fastfood omdat we –net zoals bij een snackbar- je gerecht binnen een paar minuten voor je serveren. Maar wel zonder schuldgevoel, want je kan je bij ons volstouwen maar dan valt het nog mee met de calorieën. Ik heb geen frituur in huis,  een vriezer gebruik ik alleen voor ijsblokjes en ik werk niet met bouillonblokjes. Als ik ooit één ding heb geleerd in de horeca dan is het dat je nooit moet bezuinigen op je ingrediënten, dus ik heb goed vlees uit de omgeving en alles met het beter leven certificaat." Veel ingrediënten importeert Sietse ook uit Mexico, omdat hij een zo authentiek mogelijke Mexicaanse keuken aan zijn gasten wil serveren. Hierbij draait het allemaal om de smaak van de juiste peper. Sietse: "die hele keuken is gebaseerd op koken met verschillende pepers. Van verschrikkelijk scherp tot paprika-achtige soorten. Smaak varieert van rozijn tot drop en alles daartussen. Sommige mensen doen er hun leven over om de perfecte pepersamenstelling te vinden. Wij proberen ook nog steeds uit." Tijdens zijn verblijf in Mexico heeft Sietse ook meteen contacten gelegd voor het importeren van de speciale kruiden en pepers. Sietse: "Er zijn een aantal dingen die ik hier niet kon krijgen: adobo chipotles. Dat zijn chipotle pepers die worden gerookt en vermengd met tomaten-uien saus in blik. Dat is me een smaak! Ik kon het in Mexico nooit plaatsen wat het was en die smaak wilde ik echt hebben! Ik heb het in Nederland wel gevonden, maar dat was toch niet helemaal wat ik zocht."

Deliveroo

Bij Xoco kan je burrito's, taco's en salades bestellen, maar de taco's zijn wel echt het meest populair. Sietse: "Want als je 1 tacogerecht bestelt, krijg je 3 kleine taco's waarop je drie verschillende soorten vlees kan nemen. Je kan dus combineren, proeven en uitvogelen wat jij het lekkerst vindt. " Maar onder toeristen is de burrito weer de grootste hardloper. Sietse: "Die kennen het concept en nemen dan burrito kip en burrito steak." Zelf eet Sietse na een intense zes eerste maanden Xoco nog steeds graag een Taco met barbacoa: gestoofd rund met eigengemaakt pepersaus, een beetje bonen, wat rijst en zure room erop.

Deliveroo

Loopt het water je in de mond? Bekijk hier het menu van Xoco.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application