1. Restaurantprofiel
  2. Single-focus restaurant: Hoender en Hop
Single-focus restaurant: Hoender en Hop

Single-focus restaurant: Hoender en Hop

Het leek in eerste instantie misschien een trend, maar ze zijn here to stay: de single-focus restaurants. Steeds meer zaken laten de drie pagina's tellende menukaarten achter zich en kiezen ervoor zich te specialiseren in een bepaald gerecht. Zo ook Hoender en Hop, sinds mei 2015 gevestigd aan de Haagse Grote Markt en daarmee een van de nieuwste telgen in de Grote Markt-familie. Op de kaart Southern style barbecueklassiekers en bijpassend speciaalbier.

Deliveroo

Amper een jaar oud dus, maar Hoender en Hop gaat als een speer. Zelfs op de doodgewone dinsdagmiddag dat wij er zijn zit het terras bomvol. Manager Sanne, die officieel jurist is maar toch voor de horeca koos, legt uit waardoor dat komt: "Vroeger zat hier De Supermarkt, een poppodium. Maar ze wilden iets nieuws. De kracht van de Grote Markt is het gevarieerde aanbod – iedere zaak heeft zijn eigen identiteit, er is voor ieder wat wils. Zakenmannen gaan meestal in de Boterwaag zitten, jongeren kunnen cocktails drinken in de Vavoom of naar bandjes luisteren in de Zwarte Ruiter. Wij zijn geen kroeg of café, maar echt een bar-restaurant – dat miste hier nog. Bovendien zijn wij samen met de Boterwaag de enige tenten met bediening. De mensen die hier komen zijn daar ook echt naar op zoek."

Deliveroo

Mocht je nu denken aan keurige kelners in strak gesteven sloven dan heb je het mis: het personeel van Hoender en Hop is jong, knap en fris en zowel binnen als buiten op het terras hangt een uiterst relaxte sfeer. Gelukkig maar, want de paradepaardjes van de keuken zijn kippetjes van het spit en spareribs uit de houtskooloven, en no way dat we die op een charmante manier zouden kunnen verorberen. Liever vega? Niet getreurd, er komen ook overheerlijke geroosterde groenten uit de Josper, en laten die nou ook uitstekend samengaan met speciaalbier.

Deliveroo

Laurens, verantwoordelijk voor alle keukens aan de Grote Markt, legt uit waarom ze gekozen hebben voor een gefocust menu: "In plaats van dat je een hele grote kaart hebt waarin je van alles gaat doen, kun je je beter focussen op één of twee dingen waar je écht goed in bent. Zo heb je een snellere omloop van producten – bij ons is alles vers, we maken elke dag alles op en maken het de volgende dag opnieuw. Bovendien kunnen we met een kleine kaart wat extra tijd in de specials stoppen."

Deliveroo

Op de vraag wat hun kippen en ribben van Hoender en Hop nou zo bijzonder maakt, brandt Laurens vol enthousiasme los over de Josper houtskooloven die in de keuken staat.

Laurens: "Het unieke daarvan is dat je eigenlijk binnen kunt barbecueën, maar dan met een veel hogere hittegraad dan je met een normale barbecue zou doen. Dat is voor bepaalde gerechten fantastisch om mee te werken. Onze spareribs worden eerst sous vide gegaard totdat het vlees bijna van het bot valt, daarna grillen we ze nog even kort in de Josper op 300 á 400 graden voor een geschroeid, crispy laagje eromheen. Zo krijg je ze anders echt niet."

Deliveroo

Het water loopt ons al in de mond. Het is dat we net ontbeten hebben en het wellicht nog wat vroeg is voor spareribs, anders hadden we er vast een paar besteld. En een kippetje voor in de trein. We móeten dus wel nog een keer terugkomen. Vervelend nou.

Een kippetje voor in de trein of bestellen vanuit de trein? Kijk hier!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application