1. Restaurantprofiel
  2. GYS: In vele opzichten uniek
GYS: In vele opzichten uniek

GYS: In vele opzichten uniek

Het is één van de spaarzame zonnige en warme dagen deze zomer wanneer we met Gijs Werschkull hebben afgesproken in de vestiging van GYS aan de Amsterdamsestraatweg. Eén van de drie locaties van GYS, afgelopen mei opende aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg restaurant nummer drie. Als het aan de medeoprichter ligt komt daar op korte termijn, net als in Utrecht, nog een tweede Rotterdamse vestiging bij.

Deliveroo

Over het grootste verschil tussen Rotterdam en Utrecht hoeft Werschkull niet lang na te denken. "In Rotterdam is ons publiek cultureel veel meer divers. Dat zie je ook heel erg terug in wat ze eten, in Rotterdam zijn vooral de meer pittige en kruidige gerechten heel populair. Maar ook een typisch Rotterdams gerecht als de kapsalon, alleen dan wel vegetarisch. Die bleek daar zo'n groot succes, dat we hem inmiddels ook aan de kaart in Utrecht hebben toegevoegd."

Wat eind 2014 begon met één volledig biologisch restaurant aan de Utrechtse Voorstraat, is anderhalf jaar later een heuse keten. En de expansiedrift is zeker nog niet voorbij. "Ik had altijd voor ogen om in vijf jaar tijd vijf restaurants te openen", vertelt de voormalige student Geschiedenis en Geologie. "Er zijn momenteel zo'n tien steden die ik interessant vind voor GYS, het wachten is vooral totdat een geschikte locatie zich aandient."

Deliveroo

De keuze voor het concept van GYS komt vooral voort vanuit de eigen ideologie en interesses van Werschkull. "Ik geloof heilig in onze filosofie, we zijn in heel veel opzichten uniek. Zo zijn we bijvoorbeeld 100 procent biologisch, er zijn in Nederland naast GYS misschien twee andere zaken die dat kunnen zeggen. Ons verpakkingsmateriaal is biologisch afbreekbaar, we gebruiken uitsluitend groene stroom, bankieren bij Triodos, onze bedrijfskleding is gemaakt van biologisch katoen, het hout dat we gebruiken heeft het FSC-keurmerk, we gebruiken alleen verf op waterbasis, enzovoorts. Daarnaast is 70 procent van onze kaart vegetarisch of veganistisch, ook dat is vrij uniek. En we voeren duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering door. Desondanks dat alles zijn we extreem goedkoop en daarmee bereikbaar voor iedereen. Ook de keuze voor Deliveroo is een bewuste, het sluit perfect aan op onze filosofie."

Deliveroo

Zichtbaar te koop met het volledig duurzame karakter van de onderneming loopt GYS daarentegen amper. "We willen mensen graag bewust maken en laten zien dat je ook heel lekker vegetarisch of veganistisch kunt eten. Maar dan wel zonder belerend te zijn of met het vingertje te wijzen. Dat zou ik zelf ook niet prettig vinden, waarom zouden wij dat richting onze gasten dan wel moeten doen?"

Ook sociale duurzaamheid staat bij GYS hoog in het vaandel. "Waar het in de horeca bijvoorbeeld heel gebruikelijk is personeel het minimumloon te betalen, betalen wij ons personeel meer. Daarnaast bieden we ze de kans op onze kosten opleidingen te volgen om zichzelf verder te ontwikkelen. Eind juli openden we in de Lange Nieuwstraat restaurant SYR, ook een uiting van onze sociale duurzaamheid. Ik wil in ieder geval een veilige en prettige werkomgeving creëren, waar ons personeel zich thuis voelt. Zodat ze het leuk vinden om bij GYS te werken."

Deliveroo

Dan verschijnt een grote grijns op het gezicht van Werschkull. "Weet je wat nou het grappige van al die verschillende duurzame aspecten is? Uiteindelijk wordt je zaak economisch gezien veel rendabeler. Wij hebben onze kaart zo ingericht dat restproducten van het ene gerecht de ingrediënten voor het andere gerecht zijn. Er is weinig derving. Door de prettige werksfeer is ons ziekteverzuim heel laag en we zijn weinig kwijt aan energiekosten door het gebruik van energiezuinige apparatuur. Allemaal zaken die ik rationeel gezien misschien wel al wist, maar die nu in de praktijk ook echt bewezen worden."

Deliveroo

Eén ding wordt ons wel duidelijk tijdens het gesprek met Werschkull, we hebben te maken met een gedreven en zeer ambitieuze ondernemer. Tot grote verbazing van de naamgever van de biologische restaurantketen zelf. "Weet je, vroeger was ik helemaal niet zo ambitieus. Dat is vooral gekomen doordat ik eindelijk heb ontdekt waar ik goed in ben en wat ik echt leuk vind. Waarom zou je niet veel doen van iets wat je leuk vindt?"

Deliveroo

Toch ziet Werschkull zichzelf nog hooguit een jaar of drie de scepter zwaaien binnen GYS. "Toen ik begon heb ik mezelf voorgenomen het vijf jaar te doen, er dan mijn handen vanaf te trekken en een wereldreis van minstens een jaar te maken. Of een tijd in Australië te gaan wonen, dat is een idee dat een tijdje terug in me opkwam. Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet. Maar dat ik over drie jaar en een paar maanden met GYS stop, staat voor mij vast. Ik wil namelijk ook wel een beetje genieten in plaats van alleen als een idioot te werken. Laatst heb ik voor mezelf opgeschreven wat ook alweer mijn hobby's waren, zodat ik het niet vergeet en ze weer kan oppakken wanneer ik van mezelf wat meer rust mag nemen. Want in die vijf jaar GYS maak ik het aantal uren dat andere mensen in twaalf of dertien jaar werken."

Benieuwd naar GYS, nu het nog kan? Bekijk het menu hier!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application