1. Restaurantprofiel
  2. Een stukje traditioneel Italië in Eindhoven
Een stukje traditioneel Italië in Eindhoven

Een stukje traditioneel Italië in Eindhoven

Ailén en Giovanni verwelkomen mij met een kopje verse Espresso. Even intens als de Espresso is de aanhoudende passie waarmee de eigenaren spreken over hun start-up concept Cucina Italiana. Dit gebeurt nu nog in het Engels. "We zijn in augustus verhuisd, dus we zijn nog vrij nieuw. In september gingen we open".

Deliveroo

Giovanni is professioneel chef en Ailén culinair journalist, beide afkomstig uit dezelfde streek in Italië. Voor hun opening experimenteerde ze met verschillende concepten. Zo kwamen ze elke maand een lang weekend naar Eindhoven en huurde ze een plek om kooklessen te geven. Dit bleek nog best een onderneming: "We brachten alles mee in het vliegtuig. De pannen en het eten vanuit Italië. Toch was het belangrijk om ons alvast te oriënteren op of mensen het iets vonden." legt Ailén uit. "Op een gegeven moment zijn we dit gaan combineren met een Italiaanse taalcursus. Dit om het leren interactiever te maken dan alleen uit boeken. Hier kregen we veel positieve feedback op, waarnaar we besloten om de overstap naar Eindhoven te maken."

Deliveroo

Cucina Italiana is geen restaurant. Binnen hun concept bieden Giovanni en Ailén catering, cursussen, workshops, teamuitjes, privé diners en nog veel meer. Met als doel mensen, vanuit hun eigen passie en kennis, te leren over de traditionele Italiaanse cultuur. Binnen de verscheidenheid aan activiteiten is eten is altijd het vertrekpunt. De kapstok waar al het andere aan wordt opgehangen. Dit geldt eigenlijk ook voor de Italiaanse cultuur in zijn geheel. Zo worden alle andere activiteiten, zoals werk en school, vaak om de uitgebreide (warme) lunch heen gepland. "Eten is altijd een goede invalshoek om het gesprek te beginnen. Of het nou gaat over recepten, de taal, de geschiedenis of zelfs het design."

Deliveroo

Het focuspunt van Cucina Italiana zijn de traditionele Italiaanse gerechten. Dit omvat verse pasta's, maar bijvoorbeeld ook soepen en alles daartussen. Wat betreft de kwaliteit van hun ingrediënten zijn Giovanni en Ailén kieskeurig: "Het geheim van de Italiaanse keuken is eenvoud. Dat houdt in per gerecht relatief weinig ingrediënten, maar wel de beste ingrediënten. De ingrediënten doen zo het werk voor je. Wanneer je meer ingrediënten moet toevoegen, is dat vaak ter compensatie voor de lage kwaliteit. Daarnaast hoe kaler een gerecht, hoe makkelijker je herkent of de chef zijn vak verstaat."

De ruimte van waaruit Giovanni en Ailén werken houdt het midden tussen een kookstudio en expositieruimte. Zelf omschrijven ze het als hun 'multitasking studio'. Een idee dat ze hebben opgedaan in Milaan. Op deze manier is de ruimte aanpasbaar aan de verschillende situaties. Dit geeft ze veel vrijheid en nog belangrijker: er is ruimte voor interactie. Giovanni vertelt: "Ons concept is simpelweg niet denkbaar in een restaurant. Je zit en bestelt je eten zonder enige interactiviteit met de mensen die het maken."

Deliveroo

Om hun gerechten te vervaardigen maken ze gebruik van traditionele instrumenten, maar ook van hypermoderne (Italiaans design) keukenapparatuur. Écht Italiaans is ook modern. Giovanni legt uit. "Dat de gerechten traditioneel zijn wil niet zeggen dat we ze altijd volgens oude technieken moeten bereiden. Het blijven instrumenten die we gebruiken al naargelang het gerecht daar om vraagt."

Voor de toekomst liggen er al concrete plannen om de ruimte uit te breiden. Daarnaast willen ze binnen de ruimte meer gaan experimenteren met verschillende concepten, waaronder kunstexposities, gerelateerd aan de Italiaanse cultuur. In de toekomst wil Ailén ook heel graag een boek schrijven over de 'fusion'-keuken van Italiaanse gerechten in combinatie met typisch Nederlandse ingrediënten.

Voor iedereen met een grote of kleinere passie voor Italië, zijn Giovanni en Ailén de Italiaanse vrienden die je altijd al had willen hebben. Hun unieke concept past perfect in een vooruitstrevende en innovatieve stad als Eindhoven.

Deliveroo

Wil jij ook een stukje traditioneel Italië proeven? Bestel dan hier een van hun heerlijke gerechten.

Tekst: Joshua De Sanctis

Fotografie: Marina Nicci

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application