1. Restaurantprofiel
  2. Een open boek
Een open boek

Een open boek

Na dik drie jaar is Stan & Co eigenlijk al niet meer weg te denken uit de Utrechtse binnenstad. Het stoere en robuuste bar-restaurant op de Ganzenmarkt doet industrieel en retro aan, maar is helemaal een zaak van nu en continu in beweging. Deliveroo ging langs bij Daan Smeltzer, die eind april 2013 Stan & Co opende. "Het is écht heel leuk om deze zaak te mogen leiden."

Deliveroo

Wie voor de eerste keer bij Stan & Co binnenloopt, zal lastig kunnen bepalen wat het precies voor zaak is. Direct valt de koffiebar in het midden op, maar ook de open keuken achterin is een echte eyecatcher. "Ik denk dat juist omdát we niet hebben gekozen voor een bepaald horecaconcept, we de ruimte hebben om continu te blijven innoveren en doorontwikkelen", vertelt ondernemer Daan Smeltzer aan één van de hoge leestafels die Stan & Co rijk is. "We wisselen ook drie keer per jaar van kaart, waarbij we ons laten inspireren door gerechten die we over de hele wereld tegenkomen."

Bij al die gerechten is kwaliteit leidend. "Daarnaast hebben duurzame, seizoensgebonden en lokale producten een streepje voor", licht Daan toe. "Zo hebben we bijvoorbeeld heel veel leveranciers op de Vredenburgmarkt. Alleen lopen we daarmee niet te veel te koop. Omdat ik vind dat het voor de doelgroep die wij graag willen aanspreken normaal moet zijn dat je zorgt voor goede producten waarvan het verhaal klopt. Wanneer dat dan een écht mooi verhaal is, dan vertellen we dat natuurlijk wel."

Bijvoorbeeld het vlees waarvan de hotdogs bij Stan & Co worden gemaakt. Dat komt van Schotse Hooglanders die worden ingezet om natuurgebieden te onderhouden. "Die koeien zijn dus niet hun hele leven bezig geweest met 'laten we een hotdog worden', maar zodra ze overlijden worden ze wel geslacht voor consumptie. Echt supermooi vlees."

Ho, maar wacht even. Hotdogs worden toch voornamelijk gemaakt van varkensvlees? "Bij ons niet, wij sturen zelfs aan op minimaal gebruik van varkensvlees. Omdat moeilijk te controleren is waar het vlees vandaan komt, maar vooral omdat varkensvlees met afstand het meest ongezonde vlees is dat je als mens kunt eten. Het is echt afval. Wij vinden dat restaurants, maar ook supermarkten, een voorbeeldfunctie moeten vervullen in een afname van de consumptie van varkensvlees. Daarnaast zijn andere producten ook gewoon veel mooier om mee te werken."

Deliveroo

Veel van de gerechten worden bereid met hulp van de Josper Grill, een grill en oven ineen op houtskool. Wanneer het apparaat ter sprake komt, veert Daan op en begint nóg enthousiaster te praten. "Een geweldig ding", klinkt het duidelijk trots. "Toen we bezig waren het concept voor Stan & Co vorm te geven, zagen we in Spanje een Josper Grill. We waren gelijk verkocht. De Josper sloot perfect aan bij het concept dat we voor ogen hadden, bovendien kun je ook vele kanten op qua bereiding. Niet alleen met vlees en vis, maar ook met groenten. Ik schat dat tachtig procent van onze kaart ergens tijdens het bereidingsproces in aanraking komt met de Josper. Echt goud!"

Bij Stan & Co draait het volgens Daan behalve om lekkere en eerlijke gerechten ook om beleving. En met Deliveroo hoef je daarvoor volgens hem niet eens meer de deur uit. "Voor het echte 'Stan-gevoel' thuis kun je laten bezorgen door Deliveroo, vervolgens op Spotify één van onze steeds wisselende muzieklijsten opzetten en op Pinterest kijken voor moodboards en onze inrichting. We zijn wat dat betreft echt een open boek. Het recept van ons best lopende gerecht, onze cheesecake waar mensen speciaal voor naar Stan & Co komen, staat ook gewoon op onze website."

Deliveroo

Door de open keuken kun je de koks tijdens het bereiden van je maaltijd bovendien op de neus kijken. "De mensen in onze keuken hebben het nog wel eens heel gezellig met elkaar, om het zo even te zeggen. Het is wel eens gebeurd dat het zó druk was in de zaak, dat we een stel leuke meiden letterlijk aan het uitgifteluik hebben gezet om daar te eten. De koks raakten daardoor zichtbaar uit hun comfortzone en gingen plotseling supernetjes werken, alles gelijk opruimen en overdreven goed hun best doen. Dat was wel een mooi moment", lacht Daan.

Stan & Co wil zijn gasten ook graag bewuster maken van wat ze eten door sommige producten uit te stallen in de zaak. Al gaat dat niet altijd even goed. "We brachten eens een ode aan het lam. Iedere dag werd een vers geslacht, maar compleet lammetje uitgestald in de vitrine om onze gasten te laten zien. Zo konden we ze aanwijzen met welk deel van het lam een bepaald gerecht gemaakt werd, het werd head to tail verwerkt in onze keuken. Dat viel niet bij iedereen goed, vooral ouders met kinderen hadden daar veel problemen mee. Dus toen hebben we het overdag maar weggehaald en alleen 's avonds uitgestald", blikt Daan terug.

Deliveroo

Waar Daan verder erg trots op is, is dat alles bij Stan & Co vers gemaakt is. "Tot aan de tomatenketchup aan toe, maken we alles zelf. Het enige dat we niet volledig zelf bereiden, is ons brood. Dat komt zo goed als kant-en-klaar binnen en moeten we alleen nog even afbakken. Dus je krijgt wel vers brood op tafel. Daar zijn we heel erg trots op, dat we op álles wat uit onze keuken komt invloed hebben."

De speciale hotdogs eens proberen? Bekijk het menu hier.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application