1. Restaurantprofiel
  2. Een friettent anno 2016
Een friettent anno 2016

Een friettent anno 2016

Ik eet eigenlijk bijna alles. Maar er zijn weinig dingen waarmee je mij zo'n plezier doet als met een goeie, ouderwetse pieper. Gekookt, gebakken of gepureerd – als je het goed doet, kan er al bijna niets meer misgaan, maar als je er verse frieten van snijdt en bakt, maak je me helemáál gelukkig. En laat dat nou precies zijn wat er wordt gedaan bij Friet District, een friettent zoals je die in 2016 hoopt tegen te komen. Aan het roer ervan staat Dennis Sterk, die de zaak begin juni van dit jaar opende met behulp van zijn compagnons Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst. Slechts vier maanden voor de opening was het idee ontstaan, vertelt Dennis. "Snel? Wij vonden dat veel te lang. Wij wilden eigenlijk na een maand al open."

Deliveroo

De kaart bij Friet District is heerlijk nostalgisch. Stoofvlees, saté, kroketten, een burger, een hotdog. En natuurlijk vers gesneden biologische frieten, met maar liefst vijf verschillende soorten mayo om uit te kiezen (Truffelmayo! Ja! Ja!).

Dennis' favoriet? "De burger. Die is echt top. Heel goed vlees, weinig poespas. Beetje truffelmayo, tomaat, komkommer, een klein beetje kaas, klaar. Meer heeft 'ie niet nodig. De kwaliteit van het vlees is gewoon heel erg goed." En niet alleen het vlees is van de beste kwaliteit. "Alles is vers, alles is ambachtelijk gemaakt. Ook de sauzen."

Deliveroo

De recepturen komen van niemand minder dan Niven Kunz, met wie Dennis ooit bij sterrenrestaurant Niven werkte en die Dennis heeft geholpen met het opzetten van Friet District. "Niven kan tienduizend keer beter koken dan ik. Ik ben beter in de sociale kant. We hebben zijn recepten natuurlijk wel geproefd, maar ik vertrouw hem blind. Ik zou het niet beter kunnen."

Nivens vriendin Virginie nam het interieur voor haar rekening, en met resultaat. Niks geen vettige glazen toonbank met uitgestalde kipcorns en kroketten, maar een strakke open keuken midden in een met licht overgoten ruimte. De inrichting is strak en hip: robuuste houten tafeltjes met hoge barkrukken, industriële lampen, zwart-witfoto's van muzieklegendes en hier en daar een cactus. Achterin, onder een glazen dak, staat een grote aanschuiftafel met zwartleren stoelen.

Deliveroo

Dennis: "Ziet er gaaf uit he? Heeft ze echt fantastisch gedaan. Niven en ik hebben allebei geen smaak. Als wij het hadden moeten doen had er alleen een frituur ingestaan. Het moet er ook gewoon wel mooi en uitnodigend uitzien. In plaats van dat je een frietje afhaalt, kun je hier gaan zitten. We draaien een lekker muziekje, dimmen een lichtje. En die stoelen! Echt geen enkele snackbar heeft zulke lekkere stoelen hoor. Het is bijna een restaurant, alleen dan net anders."

Deliveroo

Halverwege het interview moeten we even stoppen: een koerier van Deliveroo heeft net een rondje gefietst met een portie friet en nu er moet getest worden of de frieten nog wel knapperig genoeg zijn. Gewillig werpen we ons op als proefpersonen. De frieten doorstaan de test met vlag en wimpel. Als we weer zitten verontschuldigt Dennis zich: "Sorry hoor – dat moest even. Ik wil gewoon zorgen dat het eten zo goed mogelijk bij de mensen thuis aankomt. De kwaliteit is het allerbelangrijkst, daar gaat het om. En een slap frietje, of geschifte mayo – dat kan gewoon echt niet." Even later, bij het maken van de foto's: "Als er iets niet recht staat ofzo, roep je me dan even? Ik ben een beetje een neuroot." Perfectionist, zouden we liever zeggen. Niets mis mee.

Deliveroo

Voor een zaak met biologische frieten, huisgemaakte truffelmayo en leren stoelen onder dimmende lichten zijn de prijzen verrassend zacht. Voor een ambachtelijk gemaakt kroketje betaal je een schappelijke €2,50, een hamburger kost €5,00. Dennis: "Alles is al zo duur – waarom zouden wij ons eten dan ook nog eens duurder maken? Iedereen moet hier binnen kunnen komen. Dat is het belangrijkst. Het moet wel leuk blijven."

'Leuk' is wat ons betreft een understatement. Dennis' perfectionisme heeft geresulteerd in een friettent zoals je die anno 2016 tegen hoopt te komen: licht, verfrissend en verantwoord. Wij willen nooit meer anders. Jij ook niet? Bekijk hier het menu!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application