1. Restaurantprofiel
  2. Écht Mexicaans eten was nauwelijks te vinden
Écht Mexicaans eten was nauwelijks te vinden

Écht Mexicaans eten was nauwelijks te vinden

Ze zijn een groot succesnummer in menig studentenkeuken: wraps gevuld met gehakt, salsa uit een potje, dito guacemole, een halve zak geraspte kaas en een dikke klodder crème fraîche om het af te toppen. Lekker? Mwah. Mexicaans? Nog minder. Dat wat wij, de buurtsuper en de tacotent om de hoek 'Mexicaans' noemen, is vaak een vernederlandste versie van Tex Mex, wat weer een mix is van noord-Mexicaans en Amerikaans eten. Écht Mexicaans eten is hier volgens Daniel Muñoz, afkomstig uit Monterrey, Mexico nauwelijks te vinden. En precies daarom opende hij enkele jaren geleden Kua Mexican Kitchen, samen met zijn compagnon Rass Butt.

Deliveroo

Kua, 'Traditional Mexican food in downtown The Hague', zoals de site ons vertelt, is een knus restaurantje met zo'n 50 zitplaatsen. En dat is af en toe al aardig proppen. Daniel: "Het is hier nogal vol, daar krijgen we soms ook wel kritiek op. Maar dat is juist wat wij wilden – het gevoel creëren dat je in iemands huiskamer zit. Dat vinden wij gezellig. En dat is toch wat Nederlanders willen? Gezelligheid?"

Deliveroo

En gezellig is het zeker. Iedere keer als Daniel teruggaat naar Mexico, zo'n twee keer per jaar, neemt hij wat mee voor in het restaurant. Het staat er vol met kaarsen, poppetjes, schilderijtjes, cactussen en afbeeldingen van Frida Kahlo, aan de muur hangt een vrolijk behangetje met bloemen en papegaaien. Terwijl wij ons tegoed doen aan een mandje kraakverse tortillachips, vertelt Daniel ons onder toeziend oog van Frida over zijn liefde voor de Mexicaanse keuken.

Deliveroo

"Mexicaans eten was zó'n belangrijk deel van mijn jeugd, van mijn familie. I'm a proud Mexican - ik houd ontzettend van goed Mexicaans eten. It drives me crazy. Maar ik kon het nergens vinden."

Dan maar zelf beginnen, dus. Na maanden verbouwen opende Kua in 2014 haar deuren, en met succes: mensen komen van heinde en verre voor Kua's beroemde enmoladas  en de lovende recensies op beoordelingswebsites als Tripadvisor en Iens blijven binnenstromen. Daniel: "Onze enchilada's zijn beroemd, daar komen mensen echt voor terug. Elke avond zien we bekende gezichten. Er zijn mensen die speciaal uit Eindhoven komen, soms zelfs uit Brussel, om bij ons te kunnen eten. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen. Maar it's hard to keep up – één slechte recensie en je zakt meteen vijf plaatsen."

Deliveroo

Die slechte recensies komen vooral van mensen die iets anders verwachten dan ze krijgen. Daniel: "We moeten onze gasten vaak uitleggen dat ons eten misschien anders is dan de 'Mexicaanse' keuken die ze kennen. Iemand had een recensie over ons geschreven waarin hij zelfs het woord 'vies' gebruikte. Hij verwachtte witte tortilla's gevuld met kip en gedrenkt in gesmolten kaas, maar dat is niet wat wij maken. Wij serveren authentiek Mexicaans eten – geen fajita's of burrito's."

Deliveroo

Taco's, tortilla's, enchilada's – wij zien even door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zitten we met een expert aan tafel. Daniel lacht: "De meeste mensen weten eigenlijk het verschil niet. Een tortilla is een platte pannenkoek, gemaakt van maisbloem. Een taco is een tortilla, maar dan gevuld, maakt niet uit met wat – eieren, steak, gemarineerde kip.. Wat je maar wilt. And if you fill it up ánd soak it with salsa, it's called an enchillada." Aha. Daniel: "In Mexico gebruiken we de tortilla op heel veel verschillende manieren, het is een heel dynamisch product. We hebben ook meer dan veertig verschillende soorten mais. Wit, geel, blauw, noem maar op. Die blauwe is wel genetisch gemanipuleerd trouwens, een beetje zoals de Nederlanders doen met… Nou ja, met alles eigenlijk."

Deliveroo

Het recept voor de Mexicaanse tortilla is al eeuwenoud. Nog voor dat de Spanjaarden in Mexico aankwamen, aten de Maya's en de Azteken al tortilla's, vertelt Daniel. "Mexico is een enorm land, de afstand tussen Tijuana en Cancun is even lang als die tussen Amsterdam en de Sahara. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten, maar mais is in heel Mexico het belangrijkste ingrediënt. Dat is wat alle regio's verenigt. De tortilla is het brood van de Mexicanen."

Deliveroo

Naast tortilla's en taco's staan er ook veel groente- en vleesgerechten op de kaart. Die eerste naar recepten van het meisje die als hulp bij Daniel en zijn familie inwoonde, die laatste vooral naar recepten van Daniels vader. Verder zijn er toetjes (een Mexicaanse cheesecake!), ambachtelijke Mexicaanse biertjes, cocktails, en, jawel: jenever. Daniel: "Hey, we do live in The Netherlands, don't we?!"

Benieuwd naar écht Mexicaans eten? Bekijk hier het menu.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application