1. Restaurantprofiel
  2. Destino: een ode aan de Spaanse keuken
Destino: een ode aan de Spaanse keuken

Destino: een ode aan de Spaanse keuken

Nelleke en Niels van tapasrestaurant Destino in Rotterdam zijn idolaat van Spanje. Wat hun fascineert aan de Spaanse keuken? Nelleke: "Dat ze bereid zijn om andere wereldkeukens toe te laten. Fransen en Italianen gruwelen alleen al bij het idee, maar Spanjaarden doen het! Dat vind ik tof. Je ziet invloeden uit Zuid Amerika, Italië of Azië, bijvoorbeeld gerechten met miso. Ook kun je heerlijke burrata eten, maar dan wel met Cantabrische gezouten ansjovis en zoete piquilo pepers uit Navarra. Vooral in de gastrobars in Barcelona en Madrid kan je heel divers eten." En juist die frisse Spaanse smaken uit die innovatieve gastrobars deden haar en Niels besluiten om hun eigen Spaanse restaurant in Rotterdam op te zetten. Inmiddels zwaaien ze alweer bijna 7 jaar met de scepter over hun Spaanse tapasrestaurant en weet menig smulpaap zijn of haar weg naar de zaagmolenkade te vinden.

Deliveroo

Toen het duo had besloten om hun eigen restaurant op te zetten ging er nog drie jaar overheen voor de daadwerkelijke opening. De grootste drempel was het vinden van het juiste pand. Ook moest er een breed arsenaal aan kookboeken worden doorgespit, werd er veel proefgekookt en moest er natuurlijk veel worden geproefd. En niet alleen het eten werd geproefd, maar ook Spaanse wijnen waaronder sherry. Daarnaast besloten ze om geen hoofdgerechten te serveren, maar kleine gerechtjes: tapas. Hoewel tapas in Nederland niet echt een hoogstaand culinair imago hebben, besloten ze toch om voor de noemer van tapasrestaurant te gaan. "We vinden we zelf het leukste om allemaal kleine gerechtjes te eten, zodat je veel kan proeven."

Deliveroo

Maar, denk nou niet meteen aan een bruine Spaanse bodega met de bekende hammen aan het plafond. Die zal je bij Destino namelijk niet vinden. Ook het gulle gebruik van olie en knoflook hebben ze bij het Rotterdamse restaurant achterwege gelaten. Want hoewel je bij een Nederlandse tapastent toch al snel denkt aan in de olie verdronken patatas bravas met een hoeveelheid knoflook waar je u tegen zegt, is dit niet de manier zoals ze tapas in Spanje serveren. Nelleke: "We hebben ook geen gehaktballetjes in tomatensaus, Russische salade én we houden maat met de knoflook." Wat je wel kan verwachten? Frisse, pure smaken in een modern Spaans jasje. Er is een mooie balans tussen de moderne en de traditionele Spaanse keuken. Want, zo zegt Nelleke "Je kan niet modern zijn zonder tradities."

Deliveroo

De kwaliteit en deze andere kijk op de Spaanse keuken zijn niet onopgemerkt gebleven onder menig foodie. Dat, en natuurlijk ook de continuïteit van de smaken, de sfeer en de kaart die blijft vernieuwen. Geheel terecht is dan ook de stempel van 'eeuwig goed' door restaurantgids Special bite. Nelleke: "Daar zijn we heel blij mee, maar tegelijkertijd stimuleert het ons ook weer om nóg meer ons best te doen en te vernieuwen. Ook in onze wijn- en gintonickaart blijven we bezig. Dat is ons lot," zegt ze er grappend erachteraan. Destino betekent namelijk 'lot' en 'bestemming'. "De bestemming van onze gasten en ons lot."

Deliveroo

Zin in hoogstaande tapas of een lekkere vino bianco? Bekijk het menu hier!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application