1. Restaurantprofiel
  2. De Libanese keuken: een (te) goed bewaard geheim in Nederland
De Libanese keuken: een (te) goed bewaard geheim in Nederland

De Libanese keuken: een (te) goed bewaard geheim in Nederland

De Libanese keuken, wie kent 'm niet? Uhm, nou ja, er gaan bij deze retorische vraag misschien best wat handjes omhoog. Jammer, want het is de meest verfijnde keuken uit het Midden-Oosten en de Méditerranée. Tenminste, als we Elias Sumer (34), eigenaar van Libanees restaurant Cedars in Amsterdam, mogen geloven. Dat is een behoorlijke claim Elias, leg uit. Elias: "De Libanese keuken heeft door de strategische ligging, oorlogen en de eeuwenoude handelscontacten veel invloeden uit Frankrijk, Italië en het Midden- Oosten mee gekregen en combineert eigenlijk het beste van alle drie: het deeg van de Italianen, de wijnstokken van de Fransen en de kruiden van de Perzen. Daardoor bestaat onze keuken uit gerechten die een breed publiek aanspreken." Aha. En die mening deelt Elias niet alleen, wijlen Johannes van Dam was ook erg te spreken over de Libanese keuken van Cedars en beoordeelde het restaurant in 2007 al met een 9. Vooral de Libanese gehaktballen –kibbeh- vielen bij Johannes in de smaak.

Deliveroo

In tegenstelling tot de Westerse keuken kent het Libanese eetpatroon niet een strikte indeling in gangen, het is een shared-dining formule. Vooraf zijn er maza's: kleine warme en koude gerechten en daarna volgt er een vaak een hoofdgerecht van de grill. Maar, de maza's blijven gewoon op tafel staan. Elias: "Die eet je gewoon door tijdens je volgende gerecht. En daarom eet je eigenlijk de hele tijd een beetje." Leuk weetje: maza komt van het woord 'meze', dat weer is afgeleid van 'mesmes' dat Libanees is voor 'genieten van kleine hapjes'. De oorzaak van de anonimiteit van de Libanese keuken in Nederland komt volgens Elias door de simpele reden dat de keuken ondervertegenwoordigd is. Elias: "Er is nooit echt aandacht aan besteed. In Zuid-Frankrijk heb je op elke hoek wel een Libanees restaurant zitten. In London kent iedereen het ook, want er wonen veel Libanezen en het is een vegetariër-vriendelijke keuken. Hier is er niemand geweest die dacht 'ik ga de Libanese keuken op de kaart zetten in Nederland'. Er zijn wel Libanese eethuizen, maar wij zijn het enige restaurant. Nederlanders moeten het daarom nog een beetje léren eten."

Deliveroo

In de gerechten van de Libanese keuken kom je veel munt, koriander, peterselie, tomaten, granaatappelpitjes, sesampasta, yoghurt, aubergine, kikkererwten en zatar (een kruidenmix) tegen. Elias: "Dat is zo'n beetje de basis van de Libanese keuken. Het is 80 procent groentes en 20 procent vlees. Maza's, die je misschien toch wel het best zou kunnen omschrijven als een soort van Libanese tapas, zijn over het algemeen allemaal groenten." Er wordt niet gekookt met boter, maar met olie. De Libanese kan je dan ook zeker omschrijven als een gezonde keuken. Een voorbeeld hiervan is de humus, een typisch Libanees gerecht. "Humus is een  gerecht dat altijd wordt  geserveerd als maza." Hé, maar dat kennen wij Hollanders wel, want dat kan je ook bij de supermarkt kopen. Elias: "Klopt. En daar ben ik blij om. Mensen kennen het en vinden het lekker. Sowieso denk ik dat mensen de laatste jaren nieuwsgierig zij geworden als het aankomt op voedsel. Mensen staan meer open voor andere culturen en andere keukens." Wie weet, misschien misschien bestormt de Libanese keuken volgend jaar zomaar de foodtrendparade van 2017.

Deliveroo

Benieuwd naar de Libanese keuken?Bekijk het menu van Cedars!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application