1. Restaurantprofiel
  2. x BRAAI BBQ BAR x
x BRAAI BBQ BAR x

x BRAAI BBQ BAR x

Wie de Netflixserie House of Cards kijkt weet: de ribs van Freddy's BBQ Joint zijn zo goed dat ze politieke kwesties kunnen oplossen. Dus als je claimt de Amsterdamse versie van Freddy te zijn mag je van goeden huize komen. Dat dacht de rest van Amsterdam ook en met de opening van Braai was het dan ook regelrechte chaos. Floris Feenstra (30), eigenaar en oprichter van Braai: "Ja die openingsavond was gewoon echt niet leuk. En niet normaal. Maar ja, het zette ons wel meteen op de kaart." Precies een jaar geleden zette Floris Braai op, in een kiosk van 15m2 op een rustig pleintje tussen de Overtoom en de Amstelveenseweg. "Ik liep al langer rond met het idee voor een barbecuezaak in Amsterdam. Toen zag ik House of Cards en dacht ik: ja, dat is het! Klein, niet te kneuterig en alles van oude spullen, maar wel met een mega goed product."

Deliveroo

De inrichting van het terras komt, net zoals bij Freddy's, overal en nergens vandaan: kabelhaspels dienen als tafel, van aardappelkisten zijn plantenbakken met een zitje gemaakt, er staan schoolstoeltjes uit Indonesië en de hardhouten planken komen zelfs uit Floris' tuin.

Deliveroo

Met het gegeven dat er gemiddeld al zo'n 50 burgerbars in Amsterdam  zijn en spareribs nog vrij onderbelicht waren is Floris gaan praten met een gerenommeerd slager uit Bos en Lommer. Het geheim voor die fingerlicking ribs van Braai: slow cooking. "We garen ze heel langzaam sous-vide (6 uur), waardoor ze hun vocht behouden en niet verder uitdrogen en het vlees heel mals wordt." De finishing touch is een speciale marinade waar ze het vlees mee glaceren voor het grillen.

Deliveroo

De filosofie van Braai zit 'm in de naam en brengt ons naar Zuid-Afrika. Floris: "daar maakten ze vroeger in het midden van het dorp een vuur waar 1 persoon het eten op klaarmaakt voor de hele buurt: de braai. Dat is een heel sociaal gebeuren, want iedereen zit met elkaar rondom het vuur en praat met elkaar. Ze hebben het daar heel goed begrepen, daar kunnen we nog echt iets van leren. Wij steken om 5 uur de barbecue aan als we half 6 willen eten. Zij braaien een hele zondag. Ze genieten de eerste twee uur van het vuur en elkaar. Dan volgt een voorgerechtje en dan pas het vlees dat minstens 2 uur op de barbecue mag smeulen. En als je iets meeneemt kan je altijd aansluiten. Dat is tof, die warmte."

Deliveroo

Als je denkt dat Braai alleen vleeseters pur sang wil aanspreken heb je het mis. Sterker nog, de vriendin van Floris is vegetariër. Zelf eet hij maximaal 3x per week vlees: "zij is mijn klankbord en ik heb van haar veel geleerd. Ik heb dan ook een hekel aan horecazaken die aan 'all-you-can-eat' doen. Zo moet je niet naar je eten kijken. Mijn mening is dat je niet te veel vlees moet eten, maar het stukje dat je eet moet goed zijn. Daarom heb ik ook bij het nieuwe menu gekozen voor een kleine kaart: 4 hoofdgerechten en goede bijgerechten zoals een zelfgemaakt komkommer salade, gele rijst met knoflook. Als je onbeperkt vlees wil eten moet je ergens anders zijn." Met wie Floris ooit nog eens een ribbetje zou willen eten? "Ja dat is een inkopper, Frank Underwood natuurlijk." Nou Frank, je weet wat je te doen staat.

Deliveroo

Loopt het water je al in de mond? Bestel dan hier snel deze hemelse ribs!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application