1. Restaurantprofiel
  2. Alles viel op zijn plek
Alles viel op zijn plek

Alles viel op zijn plek

'Leukste winkelstraat 2008 & 2009' lees ik op het straatnaambordje als ik de Haarlemse Kleine Houtstraat inloop. En een leuk straatje is het: in de rijen kleine pandjes met authentieke gevels waar ik tussendoor loop, huist een breed scala aan winkels: kleding, chocola, fournituren – ik passeer zelfs een heuse stripboekenwinkel. Op nummer 22, ingeklemd tussen een sigarenboer en een huidstudio, zit BOS: een sap- en saladebar, of  'healthy to go', zoals ze het zelf noemen.

Deliveroo

Eigenaar en oprichter Gertjan Bosman, geboren en getogen in de omgeving van Leiden maar door de liefde naar Haarlem gebracht, verwelkomt ons in een zwarte schort en met een grote glimlach. We mogen meteen een drankje kiezen van het menu, en de Palm juice met mango, ananas, sinaasappel en kokoswater is een heerlijk tropisch begin van onze dag en het interview. Het was geen lastige opgave om een afspraak te maken met Gertjan in zijn zaak: sinds de opening twee jaar geleden werkt hij veel "en nog steeds met heel veel plezier."

Deliveroo

Hiervoor werkte hij bij een groot evenementenbureau in Amsterdam, maar het kantoorleven begon hem tegen te staan. Dat, in combinatie met de wens om zelf te ondernemen en een gebrek aan makkelijk, gezond eten in zijn thuisstad deed hem uiteindelijk een andere weg inslaan. Gertjan: "Het spookte al een tijdje door mijn hoofd. Vaak als ik 's avonds vanuit Amsterdam terug naar Haarlem kwam en iets makkelijks en gezonds wilde afhalen, kon ik niet vinden wat ik zocht. Op kantoor maakte ik al twee keer in de week smoothies voor het hele kantoor, waar mensen zich voor in konden schrijven. Toen dacht ik op een gegeven moment: ik ga weg uit het kantoorleven en zelf ondernemen. Dat heb ik altijd al gewild. En dan ook nog iets met eten en drinken, waar ik al veel mee bezig was. Toen viel ineens alles op zijn plek. Ik heb een bedrijfsplan geschreven en financiering gekregen, en twee jaar geleden gingen we open."

Deliveroo

Bij BOS kun je terecht voor sappen, smoothies, salades en soepen. De recepten voor de sappen en smoothies maakt hij zelf, "dat is vooral gewoon dingen uitproberen." Voor de salades werkt hij meestal met iemand samen, en achter de schermen krijgt hij ook af en toe hulp van zijn vriendin, die een studie orthomoleculaire voeding heeft gedaan. Gertjan: "Ik weet genoeg van goed eten en drinken. Er is tegenwoordig zoveel over te vinden en te lezen. En mocht ik het niet helemaal begrijpen, dan vraag ik het gewoon aan mijn vriendin, die heeft er echt verstand van, dat is wel heel fijn.

Deliveroo

Die interesse voor gezond eten was er trouwens niet van jongs af aan. Gertjan: "Als ik terugkijk naar mijn middelbare schooltijd… Dat je je meegekregen lunch oversloeg en daarna tien lollies at, en het dan raar vond dat je het achtste uur helemaal opgevouwen in de klas lag! Mensen waren daar toen gewoon minder mee bezig. Ouders zijn zich nu veel bewuster over wat ze hun kinderen laten eten en drinken. Mensen raken steeds meer in voeding geïnteresseerd en dat merk je. Daarom kan zoiets als dit ook bestaan. Er zijn mensen die hier in het begin binnenkwamen voor de zoetste smoothie van het menu, en nu ook slow juices drinken met groenten erin. Deze mensen komen er stap voor stap mee in aanraking en denken: hee, zo kan het dus ook. Dat is heel leuk om te zien."

Ook in aanraking komen met de gezonde heerlijkheden van BOS? Bekijk hier de menukaart.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application