1. Restaurantprofiel
  2. Alles moet goed zijn, zo simpel is het
Alles moet goed zijn, zo simpel is het

Alles moet goed zijn, zo simpel is het

Op een warme zomerdag begin juni zijn we uitgenodigd bij het Haagse restaurant Wox. Wox is al jaren een begrip in Den Haag en sinds 2013 gevestigd in een prachtig pand aan de statige Lange Voorhout. Als er niet een enorme omheinde bouwput voor de deur had gelegen, kon je zo uitkijken op de hofvijver. We denken hem wel even weg.

Deliveroo

Het interieur van Wox is chique, maar strak. De muren zijn wit met knalblauw, aan het plafond prijkt een reusachtige, vierkante kroonluchter en aan de vierkante houten tafels staan zwartleren stoelen. Over die stoelen is goed nagedacht, vertelt chef-kok en eigenaar Lucien Bastiaan die samen met zijn vrouw Bahija het restaurant runt: "Alles moet goed zijn. Ook de stoelen. Als je niet lekker zit, zij het onbewust, wil je eerder weg. Hetzelfde geldt voor gezeemde ramen en goede akoestiek. Heel belangrijk. We hebben meteen vanaf het begin alles zo goed mogelijk gedaan. Als je een heerlijke maaltijd hebt gegeten en je krijgt daarna slechte koffie, heb je toch een vieze nasmaak. En als de tonijn niet goed genoeg is, moet je hem niet verkopen. Zo simpel is het."

Deliveroo

Dat er bij Wox naar het hoogst haalbare gestreefd wordt, blijkt wel uit de wijnkaart. Al tien achtereenvolgende jaren werd de wijnkaart beloond met een Award of Excellence, uitgereikt door het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator. Lucien: "Wijn vind ik het belangrijkste visitekaartje. Huiswijn moet gewoon super zijn, die kun je niet selecteren op prijs. Bovendien hebben de mensen steeds meer verstand van wijn, en zijn er ook steeds meer apps die daarbij helpen. Je komt er gewoon niet meer mee weg. En als 'ie echt goed is, drinken de mensen misschien ook wel een tweede fles." Slim.

Deliveroo

Bij Wox bestel je meerdere kleine gerechten om te delen. Althans, dat is de bedoeling. Lucien: "Onze King Crab is wereldberoemd, net als onze tonijn. Sommige mensen willen die liever niet delen. Mogen ze zelf weten, natuurlijk. Het gaat erom dat je meerdere dingen kunt proeven. In Azië of Noord-Afrika is dat heel normaal. Je kunt een beetje meer snoepen, het wordt wat socialer. Iets meer een feestje."

Deliveroo

De liefde voor eten en bijzondere keukens zat er bij Lucien al vroeg in. Hij groeide op in de Haagse Schilderswijk, waar hij al op jonge leeftijd kennis maakte met andere culturen. Lucien: "Bij ons in de buurt woonden Chinezen, Surinamers, Turken, Italianen. Wij aten al snel wat anders dan de Hollandse pot. Later ben ik veel in Indonesië, Japan en Thailand geweest. Daar heb ik inspiratie opgedaan, maar ook in Zuid- en Midden Amerika, of in New York. Tegenwoordig is wat we vroeger fusion noemden eigenlijk de normale keuken geworden, er zijn zoveel invloeden." Dat zie je terug op de menukaart van Wox. Er wordt veel met Aziatische ingrediënten gekookt – kokos, limoengras, sake, miso – maar ook met jalapeños, mierikswortel, sesamzaad en foie gras. Je kunt zelfs brood met hummus bestellen. Lucien: "We hebben echt een wereldkeuken. Maar de smaken moeten wel kloppen, natuurlijk. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat iets 'fusion' werd genoemd, maar dat meer deed denken aan oorlog op een bord. Niet alles is zomaar met elkaar te combineren."

Deliveroo

En dat er goed is nagedacht over de gerechten op de kaart, dat blijkt wel uit de terugkomende clientèle. Lucien: "We hebben heel veel vaste gasten. Alles komt hier: politici, ambassadeurs, bekende Nederlanders. Maar ook mensen die met sokken op de markt staan. Het gaat erom dat ze happy naar buiten gaan." Wij kunnen ons niet anders voorstellen.

Wil jij ook happy worden van het eten van Wox? Bekijk het menu hier.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application