1. Maaltijden-inspiraties
  2. Zo eet je een oester als een pro!
Een Rauwe Oester Eten Voor Beginners - Zo Ga Je Te Werk

Zo eet je een oester als een pro!

Sommige mensen vinden het heerlijk en andere mensen vinden oesters maar slijmerige dingen. Wat veel mensen niet weten is dat oesters niet enkel zout smaken, maar ook metaalachtig en zelfs zoet. Deze pareltjes van de zee hebben vele smaak schakeringen en dat maakt dat oesters een ware gastronomische lekkernij zijn geworden. Wil je je voor de eerste keer wagen aan het eten van een oester zonder een raar figuur te slaan? Dan ben je vast benieuwd naar onze tips om oesters te eten als een echte kenner. 

1. Proef met je ogen

Beginnen doe je met je ogen. Een goede oester is niet doorzichtig en ook niet grijs. Het vlees moet de hele schelp opvullen omdat er anders te veel water in zit. Is de oester doorzichtig of heel klein, dan weet je al dat deze niet van de beste kwaliteit is. Inspecteer je oester dus steeds even voor je hem in je mond steekt. Wil je er zeker van zijn dat de oester vers is en van de hoogste kwaliteit? Dan kun je een plateau met oesters bestellen bij Le Big Fish. Je ziet en ruikt meteen dat de oesters van Le Big Fish kwalitatief helemaal in orde zijn en ze smaken heerlijk met een vleugje citroen.

2. Maak de oester los

Heb je al geproefd met je ogen? Dan is het nu tijd voor het echte werk. Maak de oester eerst een beetje los met je lepel of vork of slurp de oester rechtstreeks uit de schelp. Kies de methode die voor jou het meest geschikt lijkt en voel je niet verplicht om te slurpen als je dat liever niet doet. Oesters zijn het ideale voorgerecht of hapje en ze worden vaak op verschillende manieren klaargemaakt. Bij Arigato kun je proeven van gestoomde oesters met zwarte bonen en lente-ui. 

3. Slik de oester niet meteen door

A post shared by Lisa (@mrsvanelburg) on

Wil je de smaak van de oester echt ten volle ervaren? Dan is het geen goed idee om hem meteen door te slikken. Kauwen op je oester zorgt er namelijk voor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt. Je merkt dan ook dat de oester verschillende onderdelen heeft. In het midden zit een spier die net zo zoet en stevig is als een coquille. En de buik spat uit elkaar als je erop kauwt, waardoor er een zoute vloeistof vrijkomt. Er zijn verschillende soorten oesters, zoals de Gillardeau oester. Deze lekkere variant kun je met citroen en wasabi bestellen bij Dragon I Amsterdam.

4. Warme of koude oesters?

A post shared by xixia wu (@thatxxo) on

Echte liefhebbers eten oesters het liefst rauw, rechtstreeks uit de zee met eventueel nog wat citroensap en een snufje zwarte peper. Maar oesters worden ook vaak gegratineerd met een heerlijk laagje kaas. Ga jij liever voor puur natuur? Dan is The Fish Market dé plek bij uitstek. Hier heb je een mooi assortiment van verschillende soorten rauwe oesters.

Ziezo, nu weet je precies hoe je een oester moet eten én waar je de lekkerste oesters kan bestellen. Nog meer heerlijke hapjes uit de zee vind je op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application