1. Maaltijden-inspiraties
  2. Tomatensoep: simpelweg spectaculair!
Tomatensoep is een klassieker: lekker, simpel en gezond.

Tomatensoep: simpelweg spectaculair!

Waarom moeilijk doen als het makkelijk en super makkelijk kan? Tomatensoep is een simpel gerecht dat al lange tijd de lijstjes van Nederlands favoriete soepsoorten aanvoert. Die bekendheid maakt tomatensoep echter totaal niet saai of oninteressant. Integendeel, bij elke hap blijft die rijke smaak tintelen en verrassen. Dat is het wonderlijke: tomatensoep is tegelijk simpel en spectaculair. De basis van deze oersoep is uiteraard de tomaat, die zijn oorsprong vindt in het Andesgebergte van Peru. De eerste tomaat was veel kleiner dan de trostomaten die je nu in je plaatselijke winkel ziet liggen. Ze waren eerder vergelijkbaar met een besje of hoogstens wat we nu een cherrytomaat noemen. Door de eeuwen heen zijn ook rode en gele soorten in trek gekomen. En de vorm was zeker niet altijd rond! Ook nu nog kun je bijvoorbeeld een winkel op Curacao binnenstappen en tomaten aantreffen in de meest wonderlijke vormen. Wij geven een paar tips.

Liefdesappel

A post shared by namikka (@namikka) on

Toen tomaten vanuit Zuid-Amerika de oversteek maakten naar Europa, werd het eerst de 'goudappel' genoemd. In het Italiaans is die naam blijven bestaan: pomodori. In Frankrijk en Duitsland werd het als een lustopwekkend hapje gezien, oftewel 'pommes d'amour' en 'Liebesapfel' (liefdesappel). Tegenwoordig is er een vrij fanatieke marketing campagne op gang gekomen om zogenaamde superfoods te promoten. Nergens voor nodig: een ultiem superfood, de tomaat dus, staat al eeuwenlang tot onze beschikking! Het werkt ook heel heilzaam na een heftig avondje stappen.

De claims die aan de moderne superfoods worden gehangen zijn soms een tikje twijfelachtig. Bij tomaten zijn twijfels overbodig. Ze zitten bomvol caroteen, dat het lichaam stimuleert om vitamine A aan te maken. Ook zijn flavonoïden present, die de natuurlijke afweercapaciteit tegen celontsporingen verhoogt. Dan is er nog lycopeen, dat rode tomaten zijn kleurtje geeft. Het is een antioxidant dat in samenwerking met andere voedingsmiddelen fungeert als beschermer tegen schadelijke zonnestralen.

Tomatensoep is vrij simpel zelf te maken. Ontbreekt het je aan tijd, heb je niet zoveel vertrouwen in je kookkunsten of wil je gewoon ook proeven wat andere keukenwonders er van maken, dan kun je natuurlijk ook soep aan huis laten bezorgen door Deliveroo. 

1. Caffe Esprit

In Amsterdam, aan het Spui, zit Caffe Esprit. En er zit inderdaad behoorlijk veel 'spirit' in hun lekkernijen, waaronder in de zelfgemaakte tomatensoep. De twist die de kok toepast is om dille en roomkaas toe te voegen. Knijp je ogen maar dicht en denk aan die combinatie: tomaten, dille en roomkaas. Die zijn toch gewoonweg gemaakt voor elkaar?

2. Tai soen

Van oudsher is de tomaat een flexibele vrucht, hij bestond (en bestaat) immers in diverse soorten en maten. En ook de bereiding van tomaten biedt oneindig veel mogelijkheden. Chinese tomatensoep verschilt erg in smaak van de reguliere versie: hij is dikker en zoeter. Het Utrechtse Tai Soen laat je graag zijn heerlijke versie proeven.

3. Smood Juicebar

In de Smood Juicebar in Utrecht weten ze ook wel raad met de liefdesappeltjes. De tomatensoep wordt aldaar aangevuld met rozemarijn, terwijl er ook honderd procent biologische tomatenchutney op de kaart staat.

4. Salad & the City

Tot slot presenteren wij Salad & the City in de hoofdstad. Daar worden de tomaat en zijn rode broertje - de paprika - verenigd. En het mooie is dat de pittige paprika-tomatensoep met een extra topping naar keus besteld kan worden.

Lustopwekkend, gezond, veelzijdig: we zeiden toch al dat de tomaat simpelweg spectaculair is? Snak je naar een portie tomatensoep, bekijk dan het aanbod van Deliveroo en plaats je bestelling.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application