1. Maaltijden-inspiraties
  2. Zijn tomaten gezond? Ontdek de voordelen voor je lichaam en ontdek lekkere gerechten met tomaten
Tomaten Gezond? Bescherm Je Lichaam En Geniet Van Lekkere Gerechten

Zijn tomaten gezond? Ontdek de voordelen voor je lichaam en ontdek lekkere gerechten met tomaten

Dat tomaten gezond zijn weet je ongetwijfeld wel. Tomaten zijn niet alleen gezond in hun pure vorm, maar ook als ze verwerkt worden tot een tomatenpuree of tomatensoep. Tomaten bevatten namelijk een grote hoeveelheid voedingsstoffen die je beschermen tegen allerlei ziekten. En of je ze nu rauw eet of in verwerkte vorm, ze geven je hoe dan ook een flinke dosis vitaminen die je nodig hebt in je dagelijkse leven. Hieronder bespreken we vier voordelen van tomaten voor je gezondheid én we geven je meteen ook heel wat lekkere maaltijdsuggesties.

1. Beschermen tegen hart- en vaatziekten

A post shared by Dennis (@witlox88) on

Tomaten zijn heel rijk aan kalium. En dat is een belangrijke stof voor een gezond hart- en vaatstelsel. Kalium is een mineraal dat bloeddrukverlagend werkt. Een hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor het krijgen van hartziekten. Daarnaast bevatten tomaten ook verschillende antioxidanten waarvan beweerd wordt dat ze bloeddrukverlagend zijn. Tomaten smaken lekker in combinatie met andere groenten op een broodje of een bagel . Bij Spargo kun je bijvoorbeeld een heerlijke bagel met roomkaas, avocado, tomaten en verse kruiden bestellen. 

2. Beschermen je huid tegen de zon

A post shared by Jenya Markova (@evgeniamarkova) on

Wat veel mensen niet weten is dat tomaten je huid beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Dit komt door de stof lycopeen die in grote mate aanwezig is in tomaten. Deze antioxidant zorgt er tevens voor dat de tomaat een rode kleur heeft. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. Lycopeen heeft naast het beschermen van de huid tegen zonnebrand nog veel meer gezondheidsvoordelen. Deze waardevolle antioxidant houdt je botten sterk, bestrijdt schimmelinfecties en verlaagt je cholesterol. Ook in tomatensoep zit veel lycopeen. Bij De Soepbar kun je elke dag een kom verse tomatensoep bestellen.

3. Bestrijden vrije radicalen

A post shared by Orhān (@lonely.roamer) on

Tomaten bevatten grote hoeveelheden bètacaroteen. Deze stof helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. Daarnaast houdt het ook je longen gezond en vertraagt het de cognitieve achteruitgang. Bètacaroteen wordt gemakkelijker door je lichaam opgenomen als je het combineert met een kleine hoeveelheid gezond vet, zoals olijfolie of avocado. De Avocado Chicken salade van Mr Salad wordt gemaakt met cherrytomaatjes, avocado, kip, quinoa, chiazaad en bladspinazie.

4. Versterken het immuunsysteem

Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitamine draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Het helpt je lichaam dus beschermen tegen ziekten, virussen en bacteriën. Daarnaast helpt vitamine C ook bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Een lekkere manier om tomaten te eten als lunch is tomaatjes toevoegen aan een gezonde panini. De Panini Verdure van Pomorosso wordt gemaakt met diverse gegrilde groenten en tomaatjes.

5. Gezonde stoelgang

Voldoende tomaten eten kan je ook helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt omdat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van de twee zorgt ervoor dat je stoelgang meer volume krijgt en soepel blijft. 

Tomaten zijn niet alleen erg lekker, ze hebben ook tal van voordelen voor je gezondheid. Zet ze dus regelmatig op het menu en je zal merken dat je een gezonder lichaam krijgt. Op Deliveroo vind je de lekkerste gerechten met tomaat.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application