1. Maaltijden-inspiraties
  2. Tartaar voor beginners
Steak Tartaar, Wat Is Het En Hoe Wordt Het Precies Gemaakt

Tartaar voor beginners

1. Wat is tartaar?

Wat is tartaar eigenlijk? Een klassieke tartaar wordt gemaakt met fijngehakt rundvlees. Rauwe tartaar wordt als snack of broodbeleg gegeten, maar natuurlijk ook als voor- of hoofdgerecht. Als hoofdgerecht wordt het vaak geserveerd met friet. Tartaar kan met veel verschillende toevoegingen gemaakt worden, zoals ui, ei, mayonaise, zout, peper en kappertjes. Elke chef heeft zo zijn eigen recept. Filet Americain is weliswaar ook fijngehakt vlees, maar dat wordt op een andere manier gegeten. Er wordt meer mayonaise aan toegevoegd, waardoor het vetgehalte stijgt. Het is ook meer smeerbaar dan tartaar, waardoor het vooral als broodbeleg wordt gegeten. 

Tartaar is populair over de hele wereld. In Amerika staat het bekend als steak tartaar. The Uptown Meat Club is een restaurant waar je lekkere klassieke rundertartaar kunt bestellen, geserveerd met wat kappertjes en sjalotjes.

2. Hoe wordt tartaar gemaakt?

A post shared by Shanice (@shaniceveraar) on

Tartaar kan zowel rauw als (kort)gebakken geserveerd worden. Haal een stukje biefstuk door de gehaktmolen of maal het fijn met je keukenmachine. Vaak wordt er nog een rauwe eierdooier op gelegd. Bij Broodje van Dootje kun je dan weer een broodje gebakken tartaar bestellen. Gebakken tartaar wordt maar een paar minuten gebakken. De tartaar is dan nog een beetje rood vanbinnen en zo hoort het ook. Als het te lang gebakken wordt, gaat het vlees namelijk uitdrogen en dan is het niet meer lekker. Een gerecht met tartaar hoeft dus niet lang voorbereid te worden. In slechts tien minuten ben je klaar om het eten op te dienen. Lekker makkelijk als je het druk hebt of als je bezoek krijgt!

3. Is rauwe tartaar eten wel veilig?

Tartaar dat wordt gegeten als broodbeleg is meestal rauw, zoals bij Slagerij Vet. Rauwe tartaar bederft snel. Als je het zelf maakt, is het aan te raden om het dezelfde dag nog op te eten. Anders kan het leiden tot diarree of in erge gevallen tot serieuze voedselvergiftiging. Bovendien wordt het sterk afgeraden rauw vlees te eten voor mensen met verminderde weerstand, zoals bijvoorbeeld ouderen, jonge kinderen, zieken en zwangere vrouwen. De rauwe eierdooier die er vaak op ligt is natuurlijk ook geen goed idee voor deze groep. Voor anderen geeft het eten van rauwe tartaar geen problemen. Laat je dus zeker niet afschrikken. Het belangrijkste is dat er rekening wordt gehouden met de voedselvoorschriften.

4. Tartaar van vis

Tartaar wordt traditioneel gemaakt van mager rundvlees. Toch kun je ook steeds vaker tartaar van vis bestellen. Het kan bijvoorbeeld gemaakt worden van makreel, zeebaars of kabeljauw. De rauwe vis wordt dan in kleine blokjes gesneden. Vistartaar begint steeds populairder te worden. Sushishop heeft bijvoorbeeld tartaar van zalm in hun Blackbox Gourmet zitten. Een heerlijke manier om van een hele andere tartaar te genieten!

Steak tartaar is erg populair in Nederland, waarschijnlijk kende je het al. Tijd dus om het nog eens een keer te eten! Bestel jouw favoriete soort tartaar nu op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application