1. Maaltijden-inspiraties
  2. Sushi voor beginners: dit moet je weten
Sushi voor beginners: dit moet je weten

Sushi voor beginners: dit moet je weten

Sushi is delicaat, veelkleurig en kunstig. Het is eigenlijk een portie kunst op een bordje. Of je nou een beginner bent wat deze Japanse specialiteit betreft of al een regelrechte verslaafde, via deze guide kom je meer over sushi te weten en zal je er met nog meer smaak van gaan eten.

Het woord sushi heeft een ietwat complexe betekenis. De term verwijst niet naar rauwe vis maar naar in azijn gemarineerde rijst. Sushi is de combinatie van die rijst met andere ingrediënten, waaronder (maar niet exclusief) vis. De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi. Nu kan dus gelijk het misverstand uit de weg worden geruimd dat sushi altijd uit een combinatie van rijst en rauwe vis bestaat. Er zijn varianten met gekookte vis (krab, garnaal, inktvis) of vegetarische lekkernijen als nigiri tamago met omelet. Maar toegegeven: sushi met rauwe zalm en tonijn zijn de populairste en beeldbepalende versies. En ook dit jaar scoort het hoog in de lijst met voedingstrends.

Voor veel Japanners is sushi veel meer dan een lekker hapje of tussendoortje. Het heeft een bijna heilige status. Kijk maar eens naar de documentaire 'Jiro Dreams of Sushi'. Daarin wordt een 85-jarige chef-kok gevolgd, Jiro Ono. Zijn restaurantje in Tokio is piepklein en bevindt zich op een plek met weinig glamour, in een metrostation, maar heeft mooi wel drie Michelinsterren vergaard. Dankzij het perfectionisme van Jiro. De lat ligt bij hem zo hoog dat het wel tien jaar kan duren voordat een leerling-kok eindelijk promoveert tot 'shokunin' (ambachtsman).

De vijf bekendste sushisoorten zijn nigiri, sashimi, maki, uramaki en temaki. We belichten ze aan de hand van het aanbod van een paar top-sushirestaurants.

1. Tomo Sushi

Nigiri is vis op een bedje van rijst. De vis is rauw en dus koud, de rijst juist warm. Dat zorgt voor appetijtelijke contrasten. Het Amsterdamse Tomo Sushi (tomo betekent vriend) heeft uiteenlopende soorten nigiri in huis: ika (inktvis), saba (makreel) en hokkigai (surfmossel).

2. ONI

Het Haagse ONI heeft een uitstekend aanbod van sashimi. Weet je het nog? Dat is dus rauwe vis zonder rijst. Sashimi is tevens de enige sushisoort waarbij het qua etiquette wenselijk is om stokjes te gebruiken. De andere varianten mag je gerust met de hand oppikken. Overigens bevindt de vis zich in regel niet helemaal naakt op het porselein: vaak ligt hij lekker zacht op een bedje van zeewier.

3. Zushi

Ook bij leken zal maki vertrouwd ogen. Dat zijn de in zeewier gerolde bundeltjes rijst met in het midden een vulling van vis, groente of ei. Maki betekent dan ook 'gerold'. Uramaki is de omgekeerde versie met rijst aan de buitenkant en zeewier (nori) van binnen. Bij het hoofdstedelijke Zushi vind je maki met onder meer zalm en cream cheese, krab en avocado en krab, asperge en mango.

4. Miss Temaki

A post shared by Kok Sing Chan (@koksing) on

Miss Temaki in Eindhoven is natuurlijk een expert in temaki, de kegelvormige hoorntjes van zeewier. Daarin kunnen aardig wat ingrediënten een plek vinden, getuige varianten als temaki california met sneeuwkrab, avocado, mayonaise, tobiko (viseitjes), truffel en yuzu (een citrusvrucht).

 

Voel je je maag knorren, ga dan naar de afdeling Japanse van Deliveroo en plaats je bestelling. Eet smakelijk, oftewel itadakimasu!

 

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application