1. Maaltijden-inspiraties
  2. Spinazielasagne: zo maakt je het!
Spinazielasagne: zo maakt je het!

Spinazielasagne: zo maakt je het!

Lasagna is in zijn meest basale vorm al een weelderig gerecht: denk aan al die smeuïge laagjes en die heerlijk boterzacht geworden pastabladen. Nog rijker wordt het qua voedingswaarde en smaak door een handje spinazie toe te voegen.

Misschien pruttelen nu een paar lezers dat er gehakt moet in lasagne. Als we de etymologische oorsprong van het woord lasagne kijken, blijkt het genuanceerder te liggen. Lasagne stamt af van het Griekse 'laganon', pasta die in slierten is gesneden. Laganon bestond uit laagjes van pasta en saus en wat precies in die saus zat was niet vast omlijnd. Zo bekeken nodigt lasagne ons al vanaf zijn begindagen uit om te variëren en experimenteren!

Als je al deels of geheel vegetarisch eet is spinazielasagne een volkomen logische keuze voor je. En voor vleeseters kan het geen kwaad om vleesvrije gerechten een kans te geven. Los van alle principiële redenen die er kunnen zijn om vegetarisch te eten, is er ook een culinaire: door vleesvervangers te zoeken stuit je op verrassende en smakelijke lekkernijen. Al eerder schreven we op onze blog over sport- en voedingstrends die smaak combineren met gezondheid.

Voor de basis van spinazielasagne moet je deze zaken in huis hebben:

olijfolie

spinazie (zo'n 600 gram voor drie tot vier personen)

knoflook (twee teentjes)

tomaten (bijvoorbeeld 800 gram in blik)

lasagnebladen (250 gram)

kaas (150 gram)

Binnen deze componenten kun je zelf accenten plaatsen. Bijvoorbeeld verse tomaten in plaats van in blik of romatomaten voor een vollere smaak. Oude kaas voor een sterkere kaassmaak, jonge kaas voor een lichter accent. En als je het spinaziethema consequent wil doorvoeren ga je voor groene lasagnebladen (lasagne verdi).

Dan kan je nog sleutelen aan de details, bijvoorbeeld door een bosje verse basilicum te snijden en door het mengsel te verspreiden. Of door wat extra pit aan te brengen via witte uien, of juist de romigheid op te voeren met verse room, of door de toplaag te versieren met stukjes mozzarella.

Vervolgens roerbak je de spinazie tot het is geslonken en bak je de uitgeperste knoflook mee. In een ovenschaal begin je met een laag tomatenblokjes, gevolgd door een laag lasagnebladen en daarboven de spinazie. Herhaal deze stappen tot de ingrediënten op zijn (dus schat vooraf wel in hoe je het evenredig kan verdelen) De bovenste laag bestaat uit tomaten en kaas. Al na 25 minuten in de oven op 180 graden kan je aanvallen!

A post shared by SLA 🌿 (@ilovesla) on

Slaatje erbij?

Heb je de smaak te pakken van vegetarische verrukkingen of heb je nog ruimte voor een bijgerecht, maar niet zoveel tijd meer, bestel dan een vegan rainbow bij SLA. Het Amsterdamse restaurant staat bekend om zijn regenboogsalade, die onder meer spinazie, zwarte bonen, tomaat, broccoli, bospeen, avocado, bolletje pompoen hummus, koriander, pecannoten en amandelen bevat. 

Maak het jezelf makkelijk!

Ciao Bella, ook in Amsterdam, maakt het je nog gemakkelijker door vegetarische lasagnesoorten op het menu te zetten. Zoals tortellini porcini met wilde champignon en romige truffelsaus en canelloni ricotta spinaci met, inderdaad, spinazie en ricotta. En elders in de hoofdstad heeft Alberto Pozzetto truffellasagne met porcini op de kaart, net als een ander vegetarisch ovengerecht: melanzane met aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Via Deliveroo vind je op veel meer plekken restaurants die heerlijke vegetarische lasagne of andere pasta aan je deur leveren. Heb je trek gekregen, bezoek de site, maak een keus en bestel!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application