1. Maaltijden-inspiraties
  2. Honger! Shoarma please
Een bakje kapsalon met shoarma, bestel met Deliveroo!

Honger! Shoarma please

Lekker als een snack, avondmaal of zelfs na een avondje stappen. Echt comfort food dus. Je eet het op een broodje, als een schotel of op frietjes, maar wat is shoarma eigenlijk? Je ziet het wel vaker op de menukaart in Amsterdam, maar je vraagt jezelf niet echt af waar het vandaan komt. We nemen het even onder de loep. Shoarma is een gerecht origineel afkomstig uit het Midden-Oosten. Letterlijk betekent het 'draaiend' wat het vlees ook doet! Het rijkelijk gemarineerde vlees wordt verticaal opgesteld en wordt geroosterd tijdens dat het draait. Het vlees wordt in reepjes afgesneden en is klaar voor bediening. Origineel is shoarma bereid met lamsvlees, zoals bij het authentieke Libanese restaurant Amier. Tegenwoordig zijn er ook veel varianten van shoarma met varkensvlees of kip bijvoorbeeld, zoals bij Max Restaurant in Amsterdam. Of wat dacht je van een decante pizza met Nieuw Zeelands lamsvlees van Napoli Amsterdam? Bovendien is het vlees vaak halal.

Het is duidelijk dat het een populair gerecht is en het is zelfs niet altijd gebruikelijk dat er vlees aan te pas komt.  Zo bestaat er zelfs een vegetarische en veganistische shoarma met plantaardige ingrediënten. Om de lekkere smaak te bekomen van shawarma worden typische kruiden gebruikt zoals: kaneel, nootmuskaat, kardemom en djintan. Daarna kies je een saus naar keuze, zoals knoflook- of pepersaus. Je kan de shoarma vaak verkrijgen op een broodje of als schotel met andere groenten en frietjes.  

Woonachtig in Amsterdam en zin om shoarma te bestellen? Hier is onze veganistische favoriet!

Vegan Junk Food Bar 

De Vegan Junk Food Bar opende in 2017 en heeft maar liefst twee vestigingen in Amsterdam. Een op het Staringplein en eentje op het Marie Heinekenplein, beide restaurants met een eigen menu. Het is trouwens ook DE hotspot voor veganistische maaltijden. Wie zei dat je compromissen moest maken? Plantaardig eten en comfort food tegelijk,  hier is het mogelijk! 

Ze presenteren overheerlijke 100% plantaardige snacks, zoals bitterballen, hamburgers en shoarma. Enorm populair is hier de Loaded VJFB, ook wel vaker 'kapsalon' genoemd. Kapsalon is de term voor frietjes bedekt met shoarma en afgewerkt met Goudse kaas. Dit gaat dan in de grill tot de kaas smelt. Vaak worden ook nog andere ingrediënten toegevoegd. De term werd 10 jaar geleden uitgevonden door de shoarmazaak El Aviva in Rotterdam. De kapper, die drie panden van hun zaak zijn bedrijfje had, bestelde een bak met patat, shoarma, kaas, knoflooksaus en sla. De rest is geschiedenis. Hij bleef dit bestellen en zijn klanten en familie waren nieuwsgierig naar zijn speciaal bakje patat. Hij zei steeds, ga naar El Aviva en bestel er 'kapsalon', ze zullen weten wat je bedoelt. Het begrip begon zich te verspreiden en in een mum van tijd was het gerecht kapsalon in heel Nederland ingeburgerd.

Bij Vegan Junk Food Bar zijn de Loaded VJFB of ook wel kapsalon frietjes geserveerd met shawarma, geraspte kaas, jalapenos, een gefrituurde uienmix, look en een speciaal pikant VJFB sausje. Je kan er ook de klassieke shawarma sandwich uitproberen met plantaardige shawarma, ajuin, sla, tomaat, uienmix, verse kruiden, look en hun befaamd VFJB sausje. 

Honger gekregen van al dat lekkers? Neem een kijkje op Deliveroo en wij zeggen alvast eet smakelijk!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application