1. Maaltijden-inspiraties
  2. Pizza Margherita: het wereldberoemde succes
Pizza Margherita: het wereldberoemde succes

Pizza Margherita: het wereldberoemde succes

Vraag iemand wat zijn lievelingseten is en het antwoord is 9 van de 10 keer: "Pizza!" Er is gewoon iets met pizza. Iets wat ons verbindt en en wat ons een gelukkig gevoel geeft. Klinkt bekend? Maar pizza is méér dan alleen een culinaire verslaving. Laten we het hebben over de eerste officiële pizza, waar die vandaan komt en waarom jij die vooral lekker moet blijven eten. Pizza Margherita.

1. Deegborden

Zo'n achthonderd jaar vóór de eerste "officiële pizza" werden er al deegbodems gebruikt als eetbare borden. Dit gebeurde voornamelijk in Griekenland, maar werd later ook erg populair in Italië. Toen er in de 16e eeuw ineens tomaten begonnen te groeien in Italië, dacht men dat ze giftig waren en werden de tomaten alleen gebruikt als siervruchten. Pas toen er aan het eind van de 18e eeuw een hongersnood uitbrak, gebruikten de Napolitaanse boeren voor het eerst tomaten op hun deegbodem, wat uitermate goed beviel en uitgroeide tot een razend populaire pizza zoals je die nu nog kan eten in TuttiGusti.

2. Last best?

De laatste de beste? Echt niet! Pizza Margherita was de eerst uitgevonden pizza. Alle andere pizza's zijn geïnspireerd op pizza Margherita. Er is maar één de echte!

3. Overal verkrijgbaar

De pizza Margherita is zo'n wereldwijd succes geworden dat het gerecht overal makkelijk te verkrijgen is. Of je nou naar een met Michelin sterren bekroond restaurant gaat of de pizza lekker thuis laat bezorgen, het is allemaal mogelijk.

4. Zo simpel is het

Je kan het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Met alleen een paar eenvoudige basisingrediënten maak je al de meest geliefde pizza. Restaurant Mangia Pizza in Utrecht bakt heerlijke traditionele pizza's waar net een beetje extra aan wordt toegevoegd.

5. Symbool van Italië

Het is niet zomaar een pizza, het staat ook nog eens symbool voor de Italiaanse vlag: basilicum staat voor groen, mozzarella voor wit, en de tomatensaus uiteraard voor rood.

6. Koninklijke maaltijd

De koning en koningin van Italië, Umberto I en Margaretha bezochten in 1889 Napels, waar zij graag een lokale specialiteit wilde eten. Raffaele Esposito bakte een pizza met mozzarella, tomatensaus en basilicum voor hen. Koningin Margaretha was zo onder de indruk, mede door de kleuren van de Italiaanse vlag, dat uiteindelijk de pizza naar haar is vernoemd: Pizza Margherita. Het schijnt zelfs dat de koningin later nog een bedankbrief heeft geschreven en de brief zou nog steeds, sinds 1889, aan de muur van de pizzeria hangen.

7. Ambachtelijkheid

Een echte Pizza Margherita zoals ze die bij La Tavola maken moet een 3 millimeter dikke bodem hebben met een 1 tot 2 centimeter hoge korst, en mag alleen met de hand gemaakt worden zonder hulpmiddelen zoals een pers of een deegroller. De pizza moet op 485°C gebakken worden in een steenoven voor maar 90 seconden. Ambacht zorgt voor een pizza waar iedereen naar smacht… 

8. Goed voor de portemonnee

Naast dat je pizza Margherita bijna overal ter wereld kan krijgen, is het vaak ook de goedkoopste op de menukaart. Lees hier bijvoorbeeld waar je in Rome het beste van dit traditionele gerecht kan genieten.

9. Don't be an idiot

Een echte, vooral trotse, Italiaan zou zeggen: "Alleen een idioot kan 'nee' zeggen tegen pizza Margherita."

Heb je honger gekregen van dit artikel en NU trek in een pizza? Ga dan nu naar Deliveroo en laat er een bij je thuis bezorgen!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application