1. Maaltijden-inspiraties
  2. Deze pasta met room overtreft je droom
Pasta met room die je via Deliveroo aan huis laat bezorgen.

Deze pasta met room overtreft je droom

Pasta met room is de combinatie uit menig culinaire droom. En het mooie is dat er zoveel combinaties mogelijk zijn. Macaroni, spaghetti, tortellini? De keus is aan jou. Dat geldt ook voor de saus: met vlees of vegetarisch, met tomaten of room? Italiaans eten is als een kameleon: voor elk seizoen en elke soort trek is er een optie. 

Saus is cruciaal voor een geslaagde pastamaaltijd. Zonder saus is het als een zwembad zonder water: er ontbreekt een wezenlijk deel van de fun. Historici zijn het er niet helemaal over eens hoe pastagerechten zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld. Het lijkt er op dat het allemaal begon met een Griekse oervorm van lasagne. De langwerpige pastaplaten van lasagne waren vrij eenvoudig om uit te rollen en in de zon te laten drogen om ze vervolgens in een basale oven te bakken.Ook is er een recept uit de veertiende eeuw opgedoken, waarin pastabladen in een schaal om en om worden afgewisseld met geraspte kaas en kruidenpoeder. Het ging dan vooral om kaneel, nootmuskaat en zwarte peper.

Waar blijven de tomaten? Die rode substantie is tegenwoordig beeldbepalend bij Italiaanse gerechten. Pas in de 19e eeuw werden tomaten een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken. Sauzen als bolognese, pomodoro en puttanesca, waarin tomaten domineren, zijn dus eigenlijk een vrij recente uitvinding.

Drie van de bekendste roomsauzen in 'La Cucina Italiana' zijn carbonara, alfredo en primavera. De meningen zijn verdeeld of room eigenlijk wel van oorsprong thuishoort in carbonara. De naam komt van 'alla carbonara', oftewel 'in de stijl van koolmijnwerkers'. Hoe die naam is ontstaan is onzeker, maar met zijn eieren, kaas en pancetta (spek) is de smaak veel verfijnder dan de naam suggereert! Alfredo is uitgevonden door Alfred Di Lelio, een restauranthouder die in 1914 aan het kokkerellen was en stuitte op een gouden formule: boter, geraspte Parmezaanse kaas en zwarte peper. Het bleek wonderwel te werken bij het herstel van zijn vrouw, die net was bevallen van hun zoon. Primavera (lente) komt uit de koker van Sirio Maccioni, die in zijn New Yorkse restaurant Le Cirque room, knoflook en gemengde groenten per toeval samenbracht omdat zijn normale ingrediënten op waren.

1. De Sebastiano

Natuurlijk kan je bij Deliveroo ook overheerlijke pasta met room aan je deur laten bezorgen. Bij het Amterdamse De Sebastiano staan onder meer tortelloni met bospaddestoelen en roomsaus, penne met garnalen, courgette en room plus spighe met truffel en truffelroomsaus op het menu.

2. Gusto

A post shared by Shenyce Bosch (@shenycebosch) on

Het Rotterdamse Gusto laat je watertanden met zijn bucatini con salmone. Bucatini is een soort holle spahetti en naast zalm, kappertjes en paprika kan dit gerecht ook worden bereid met crème fraîche.

3. TuttiGusti

In het Utrechtse TuttiGusti is het lastig om een keus te maken. Funghi porcini, boscailola, bersagliera: het smaakt allemaal net zo sierlijk en romig als het klinkt.

4. De Pasta Kantine

Het Rotterdamse De Pasta Kantine heeft ook de iets minder bekende pastasoorten in petto. Zoals strozzapreti, een gladde en gewelfde variant. En hij wordt geserveerd met rundvlees, paddestoelen, coppa di parma en truffelroomsaus.

5. Maccheroni

Het Amsterdamse Maccheroni blinkt uit in biologisch. En daar past room prima bij! Ga voor penne all gorgonzola (met gorgonzola-roomsaus) of zet je tanden in spaghetti pollo a pesto, oftewel met kip en pest-roomsaus.

Geef toe, nu kan je niet wachten om je tanden in een pastaschotel te zetten. Bezoek de afdeling Italiaans bij Deliveroo en zoek je favoriet uit!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application