1. Maaltijden-inspiraties
  2. De exotische wonderen van de Nepalese keuken
Nepalese gerechten om uit te proberen in Amsterdam en Utrecht

De exotische wonderen van de Nepalese keuken

In Nepal verschillen niet alleen de gerechten van die van ons, maar ook de eetgewoonten die ze daar hebben. In plaats van aan tafel zitten, zitten de Nepalezen vaak op de grond als ze hun maaltijd opeten. Er komt meestal geen lepel of vork aan te pas, omdat ze hun maaltijd met de handen eten. Het eten wordt met de rechterhand gegeten, want de linkerhand wordt gebruikt voor sanitaire doeleinden. Voor het eten wast iedereen zijn handen en het gezicht. Het ontbijt is in de meeste gevallen klein en dan voldoet een kopje koffie of thee. ''Curry'' is een enorm gezond gerecht met groenten en vis of vlees, dat wordt bereid met vele verschillende soorten kruiden en specerijen.

1. Dal Bhat Tarkari

A post shared by Eden Ashton (@wildbelike) on

Dal Bhat Tarkari betekent simpel gezegd: 'Linzensoep, rijst en groentecurry' en is het beroemde nationale gerecht van Nepal. Tachtig procent van de Nepalezen eet dit gerecht twee keer per dag. De linzensoep mix je met rijst en de curry. Het gerecht is over het algemeen vegetarisch, hoewel het soms ook met kip geserveerd wordt. De variaties van dit gerecht zijn vaak eindeloos. Bij Kathmandu Kitchen Amsterdam krijg je Dal Bhat Tarkari met Saag Paneer (een spinaziegerecht) en Raita, gemaakt van yoghurt en komkommer.

2. Roti

Roti komt in verschillende soorten en maten en is gemaakt van tarwemeel. Het woord 'roti' stamt af van 'rotika' in het Sanskriet, wat 'brood' betekent. Roti wordt meestal geserveerd als lunch of diner, en eigenlijk is alles er lekker op! Nee, dan hebben we het niet over pindakaas en hagelslag, maar groenten, curry's, fruit, linzen, honing en zelfs melk. Roti wordt bijna bij elk Nepalees huishouden geserveerd bij de lunch of het avondeten. De beste roti van Amsterdam bestel je via Deliveroo bij de Roti Shop.

3. Sel Roti

Anders dan een normale roti, mag je deze Sel Roti écht Nepalees noemen. Sel Roti is vergelijkbaar met een donut en wordt vooral gegeten tijdens Hindoestaanse festivals en andere traditionele evenementen. Het is staat dan ook symbool voor de Nepalese cultuur en festiviteiten. Sel Roti is gekruid met kardemom en kruidnagel. Lekker, lekker!

4. Momo

Deze gevulde dumplings zijn een echte Nepalese delicatesse en waarschijnlijk het meest gegeten gerecht in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Er zijn verschillende soorten vullingen, zoals vlees met kruiden, vegetarisch of met aardappelen. Je kunt momo's los eten, maar er is ook jhol momo: dumplings in tomatensoep. Het schijnt zelfs dat er ook momo's met Snickers of Mars wordt gemaakt in de toeristische gebieden van Nepal. Echte momo's in Nederland kan je proeven bij restaurant Samsara in Amsterdam.

5. Chicken Chili

A post shared by Jantien (@_jantien) on

Kip, ui, paprika, groene chili, tomaat, komijn, kurkuma, koriander, tijm en fenegriek: dát is Nepali Chicken Chili. Kleurrijk, zoet en pittig. Chicken chili is in Nepal erg geliefd als fast food. Surya in Utrecht heeft de allerbeste chicken chili van Nederland.

6. Juju Dhau

Juju Dhau is een custard-achtige yoghurt uit Bhaktapur en is een belangrijk dessert voor allerlei feesten en vieringen. Voor deze yoghurt wordt er in plaats van koeienmelk, verse buffel melk gebruikt, wat voor een rijkere smaak en textuur zorgt. Juju Dhao wordt ook wel de koningsyoghurt genoemd. Na het koken van de melk wordt het in een rode kleipot gegoten en doordat de kleipotten water absorberen, ontstaat er een dikke romige yoghurt. Als je ooit een bezoek aan Bhaktapur brengt, kun je kun je deze trip onmogelijk afmaken zonder een Juju Dhau te proberen, maar je kan ook een heerlijke Juju Dhao bestellen bij Diwali Palace, gewoon in Nederland! 

Al deze heerlijke gerechten zijn online te bestellen via Deliveroo om zo voor je deur afgeleverd te worden!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application