1. Maaltijden-inspiraties
  2. Konfijten is weer helemaal in - Verwen je smaakpapillen met deze gerechten
Konfijten Zit Weer In De Lift - Wat Is Het En Hoe Smaakt Het

Konfijten is weer helemaal in - Verwen je smaakpapillen met deze gerechten

Konfijten is een oude conserveringstechniek die weer helemaal hip en trendy is. Deze methode werd vroeger toegepast omdat er toen nog geen koelkast of vriezer bestond om voedsel te bewaren. Konfijten kun je doen op twee manieren: je kan vruchten konfijten met suiker of vlees en gevogelte konfijten met vetstof. Door suiker toe te voegen aan een product bederft het minder snel. Dat geldt ook voor de methode met vet. Suiker wordt toegevoegd aan het voedingsmiddel terwijl het verhit wordt. Tegelijk komt er dan een stollingsproces op gang dat je kan zien aan de gelei die zich vormt. Bij het konfijten met vetstof wordt het product langdurig in een vetstof gekookt. Als het meeste vocht verdampt is, koelt het vlees af onder een laagje vet waardoor het langer goed blijft. Een mooi voorbeeld hiervan zijn Franse rillettes, een mengsel van varkens- en ganzenvlees. 

1. Ich bin ein Hamburger - Dubbel Duckburger

A post shared by Marc (@marc_v_c) on

Gekonfijte eendenbout is ook typisch Frans. De eendenbout wordt heel langzaam gegaard in veel vet en vervolgens bewaard in datzelfde vet. Het vlees van de eend wordt hierdoor ontzettend smakelijk. Wil je dat graag zelf ontdekken? Bestel dan de Dubbel Duckburger van Ich bin ein Hamburger. Dit is een verfijnde burger met gekonfijte eendenbout, gebakken eendenlever en vijgensaus.

2. Guliano - Polpettone

A post shared by Jing Jing 🎀 (@iamjing_) on

Gekonfijte uien zijn lekker zoet omdat ze tijdens het inkoken met suiker een licht gekarameliseerde smaak krijgen. Dit is erg lekker in combinatie met vlees en vooral tussen een hamburger. De Polpettone van Guliano is een hamburger met rundergehakt, gekonfijte rode ui en een mosterd-saffraan mayonaise. Het glazige van de gekonfijte ui in combinatie met het rundergehakt is tongstrelend lekker. 

3. EXKi Amsterdam - Las Vegas

A post shared by EXKi (@exki) on

Naast ui zijn ook tomaten heel geschikt om te konfijten. Tijdens het konfijten met suiker kunnen er nog extra kruiden worden toegevoegd, zoals kaneel, vanille of kruidnagel, om de tomaten nog zoeter te maken. Gekonfijte tomaten smaken bijzonder goed in salades, zoals in de Las Vegas salade van EXKi Amsterdam. Dit is een grote salade met gebraden kip, Grana Padano kaas, gekonfijte kerstomaat en bio-croutons. In deze salade komen verschillende smaken en texturen samen: zoet, zout, zuur en krokant, en dat maakt het net zo lekker.

4. Colijn - Salade Colijn

Nog meer lekkere salades kun je bestellen bij Colijn. In de Salade Colijn worden gekonfijte vijgen toegevoegd. De plakkerige en zoete vijgen geven deze salade een heerlijke zoete toets en ook de textuur draagt bij aan de smaak. Naast gekonfijte vijgen zitten er nog tal van andere lekkere ingrediënten in deze salade: gegrilde courgette, aubergine, paprika, geitenbrie, druiven, walnoten en een balsamico-honingdressing. Dit is de perfecte salade voor wie houdt van een zoete en smeuïge toets.

Tegenwoordig hoeven we geen voedingsmiddelen meer te konfijten om ze te kunnen bewaren. Maar omdat deze techniek zoveel smaak en textuur toevoegt aan een gerecht heeft het zeker een meerwaarde. De lekkerste maaltijden met gekonfijte groenten, fruit en vlees vind je eenvoudig terug op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application