1. Maaltijden-inspiraties
  2. Helemaal hygge - smörrebröd met vis uit Kopenhagen en andere Scandinavische lekkernijen
Lekkernijen Uit Kopenhagen En Andere Scandinavische Specialiteiten

Helemaal hygge - smörrebröd met vis uit Kopenhagen en andere Scandinavische lekkernijen

De Scandinavische keuken is een heel gezonde keuken. In landen als Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland wordt er veel verse vis gegeten, maar ook vlees is populair. Wij kennen vooral de Zweedse balletjes, maar ook wild, zoals eland en rendier, staan hier vaak op het menu. De Scandinavische gronden en het klimaat lenen zich perfect voor allerlei soorten knollen, wortelen, maar ook rode bieten en aardappelen. En natuurlijk speelt ook brood een grote rol in de Scandinavische keuken, denk maar aan het traditionele smörrebröd uit Kopenhagen.

In het koude Noorden draait alles rond gezelligheid of 'hygge', zoals de Denen het zeggen. Eten is een sociale gebeurtenis met warme chocolademelk, kaarsjes en heel veel fijne vrienden en familieleden rond de tafel. Wil jij graag die Scandinavische gezelligheid bij jou in huis halen? Dan zijn deze 5 gerechten een perfecte keuze!

1.  The Golden Bull -  Gravad Lax 

Eén van de bekendste klassiekers uit Scandinavië is Gravad Lax. Dit betekent begraven zalm, wat verwijst naar de manier waarop de zalm wordt klaargemaakt. Vroeger werd de zalm gezouten en in het zand begraven, zodat hij langer goed bleef. Vandaag de dag wordt de zalm natuurlijk niet meer onder het zand begraven, maar in fijne plakjes gesneden en geserveerd met een smaakvolle honing mosterd dressing. Bij The Golden Bull kun je een traditionele Gravad Lax bestellen.

2. Piet de Leeuw - Gerookte Paling

De Scandinaviërs zijn de koningen van de gerookte vis. Ze eten het zelfs als ontbijt. De vis wordt dan eerst gezouten en vervolgens gerookt in een rookoven. Maar ook bij ons kun je genieten van een heerlijke gerookte vis, zoals de gerookte paling van Piet de Leeuw. De gerookte paling kun je hier als voorgerecht bestellen op een krokante tosti. Super vers en vol van smaak!

3. Tijger & de Vis - Haring

A post shared by Catch52.nl (@catch52_020) on

Naast paling en zalm is ook haring een zeer geliefde vis in Scandinavië. En waar kun je de lekkerste en meest verse vis eten? Bij Tijger & de Vis in Amsterdam natuurlijk. De haring is hier vers van het mes en wordt geserveerd met ui en zuur. Lekker om van te snoepen!

4. SenS - Garnalencocktail

En natuurlijk mogen we de klassieke Scandinavische garnalencocktail niet vergeten. Een heerlijk koud voorgerecht. De chefs van SenS bereiden hun garnalencocktail met kraakverse garnalen, kimchi mayonaise en sla. Dus net ietsje anders, maar zeker even lekker!

5. Vishandel Albert Cuyp - Verse Noorse Zalmfilet

A post shared by Marloes Leeuw (@marloesleeuw) on

Als we denken aan Noorwegen denken we ook meteen aan een verse Noorse zalmfilet. Noorse zalm heeft een mooie rode kleur en een zachte en rijke smaak. Wil jij zo'n heerlijk stukje Noorse zalm op je bord? Dan moet je bij Vishandel Albert Cuyp zijn. Alle vis is hier super vers en van de hoogste kwaliteit en dat al sinds 1950.

Ben jij klaar om in alle gezelligheid een overheerlijke Scandinavische maaltijd te verorberen? Dan zit je helemaal goed op Deliveroo. Hier vind je tal van lekkere adresjes bij jouw in de buurt.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application