1. Maaltijden-inspiraties
  2. Bourgondisch eten? Geniet van lekker eten als een echte Bourgondiër
Bourgondisch Eten Met Escargots, Boeuf Bourgignon En Coq Au Vin

Bourgondisch eten? Geniet van lekker eten als een echte Bourgondiër

Ten zuidoosten van Parijs ligt de streek Bourgondië. Jarenlang was Bourgondië het machtscentrum van Frankrijk. Inmiddels staat het gebied voornamelijk bekend om het heerlijke eten en natuurlijk de wijn. Het is een populair vakantiegebied voor fijnproevers en wijnkenners. Bourgondisch eten staat dan ook bekend als een eetstijl van lekker eten en heerlijke dranken, echt iets voor levensgenieters. Of dat nu in een sterrenrestaurant is of in de lokale herberg, lekker lang tafelen en genieten is het devies. En hoewel hier oorspronkelijk veel vlees werd genuttigd, is vegetarisch eten nu ook in opkomst. Maar welke traditionele producten en gerechten komen nou eigenlijk uit deze streek?

1. Dijon mosterd

Mosterd is natuurlijk razend populair in Nederland. Dijon mosterd vindt zijn oorsprong in Dijon, een stad in Bourgondië. Enkel de kern van de bruine mosterdzaadjes wordt gebruikt voor het maken van deze mosterd. Dat maakt de smaak wat scherper. De mosterd ziet er ook wat lichter uit doordat de vliesjes van de zaadjes er tijdens de productie worden uitgezeefd. Dijon mosterd is een heerlijke toevoeging aan je gerechten. Konijn in mosterdsaus wordt bijvoorbeeld het beste gemaakt met Dijon mosterd. Bestel ook een Village Hot Dog met Dijon mosterd bij The Village.

2. Escargots

Welbekend in heel Frankrijk zijn slakken, oftewel escargots. De één vindt ze heerlijk, de ander gruwelt bij het idee alleen al. Het is een heel speciaal gerecht dat je eigenlijk zeker een keer moet proberen. De lekkerste slak om te eten is de wijngaardslak. In Bourgondië zie je nog wel eens mensen slakken rapen. Het is echter een lang proces om de slakken zelf te bereiden. Bestel wijnslakken geserveerd met knoflookboter bij de IJkantine.

3. Wijn

A post shared by huyschkaemer (@huyschkaemer) on

Wie denkt aan de Bourgondische levensstijl, denkt al snel aan wijn. Hoewel het wijngebied in Bourgondië niet bijzonder groot is, worden er wel veel erkende kwaliteitswijnen geproduceerd. Chablis is waarschijnlijk de bekendste grote wijnstreek van Bourgondië. Meestal wordt hiervoor de Chardonnay-druif gebruikt. De witte wijn is droog, fris en fruitig en daarmee heel populair over de hele wereld. Chablis wordt aangeraden om te combineren met visgerechten, en oesters in het bijzonder. Drink een lekkere Chablis bij je gerecht. Te bestellen bij zeer veel restaurants, waaronder de Huyschkaemer.

4. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn. Vaak aangevuld met andere smaakmakers, zoals uitjes, champignons en stukjes spek. Het is niet moeilijk om het te maken, maar het kost wel wat tijd. Bij Menu-Thuis bestel je jouw Boeuf Bourguignon op traditionele wijze, aangevuld met lekkere aardappelpuree.

5. Coq au vin

Een ander lokaal, inmiddels wereldbekend gerecht, is coq au vin, oftewel haan met rode wijnsaus. Vaak wordt dit gerecht gemaakt met kip in plaats van haan. Coq au vin kun je met vrijwel alles combineren. Bestel jouw coq au vin bij Gezond eten Tilburg. Zij garen de kip in rode wijn, met verse kruiden, rode ui, wortel en champignon.

Geniet als een Bourgondiër! Kun je op korte termijn niet naar de streek afreizen, bestel dan nu je gerecht of wijn naar keuze op Deliveroo en begin met genieten.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application