1. Maaltijden-inspiraties
  2. Wat is de beste olijfolie en welke olie gebruik je voor welk gerecht? Wij helpen je op weg!
De Beste Olijfolie Voor Je Salade Maakt Het Verschil

Wat is de beste olijfolie en welke olie gebruik je voor welk gerecht? Wij helpen je op weg!

Olijfolie, arganolie, raapzaadolie en arachideolie. Er zijn gigantisch veel oliën beschikbaar, maar de ene olie is beter geschikt om mee te bakken en de andere weer om mee te frituren. Kokosolie is heel populair in Thailand en in Marokko zweren ze bij arganolie. Olijfolie is lekker over een salade als de olie van goede kwaliteit is. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de beste olijfolie te vinden. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Kom dan snel alles te weten over de verschillende soorten olie en voor welk gerecht je ze het best gebruikt. 

1. Kokosolie - Yam Woen Sen

Kokosolie is een plantaardige olie die gemaakt wordt van de gedroogde eiwitten van de kokosnoot. Deze olie is heel goed bestand tegen hoge temperaturen en is dus uiterst geschikt om mee te bakken of te wokken. In de Thaise keuken wordt er heel veel kokosolie en ook kokosmelk gebruikt. Het geeft een gerecht die typische exotische smaak. De Yam Woen Sen van Thai Kitchen To Go is een pittige salade met garnalen, glass noodles, pinda's en Thaise kruiden. De garnalen worden gebakken in kokosolie en de noedels worden later toegevoegd. 

2. Olijfolie - Salade Geroosterde Kip met Citroen & Oregano

Olijfolie heb je in twee soorten: gewone olijfolie en extra vierge olijfolie. Je gebruikt ze beiden het best koud in bijvoorbeeld een salade of op een broodje. Bij lange en hoge verhitting komen er schadelijke stoffen vrij waardoor olijfolie niet erg geschikt is om mee te bakken of te frituren. Met olijfolie kun je de lekkerste dressings maken. De koks van restaurant SLA zijn hier bijzonder goed in. Proef van de heerlijke salades met een dressing van olijfolie, tomaat, rode wijnazijn, basilicum en citroen.

3. Arachideolie - Friet

Arachideolie wordt gemaakt van pinda's of aardnoten. Dit is een zeer stabiele olie waarvan de kwaliteit goed behouden blijft tijdens het verhitten. Deze olie heeft een neutrale smaak en is geschikt om te bakken en te frituren. Het voordeel is dat deze olie herhaaldelijk gebruikt kan worden en het neemt ook de smaak van de ingrediënten niet over. Een goede keuze dus voor het frituren van friet, kroketten en hotdogs. En smullen van deze heerlijke snacks kun je doen bij Frietdistrict.

4. Arganolie - Salade

Arganolie is schaars en dus niet overal gemakkelijk verkrijgbaar. Dit komt omdat arganbomen enkel in het zuiden van Marokko groeien. Het wordt daarom ook wel eens Marokkaans goud genoemd. Er wordt gezegd dat arganolie heel wat gezondheidsvoordelen heeft. Zo zou het bijvoorbeeld heel goed zijn voor huid en haar, maar het wordt ook gebruikt in voeding. Het geeft een bijzondere nootachtige smaak aan een gerecht. Wat je wel moet weten is dat arganolie niet geschikt is om te verhitten. Het is meer geschikt voor in een salade. Bij Bahya kun je een frisse salade met arganolie bestellen.

Nu weet je dat de verschillende oliën beter niet zomaar door elkaar gebruikt. Heb je zelf geen zin om te koken? Bestel dan gewoon een maaltijd op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application