1. Maaltijden-inspiraties
  2. De artisjokbloem heeft heel wat te bieden - proef de lekkerste gerechten met artisjok
Hoe Gezond Is Artisjokbloem En Hoe Kun Je Het Klaarmaken

De artisjokbloem heeft heel wat te bieden - proef de lekkerste gerechten met artisjok

Artisjok is een lekkere groente met veel gezonde eigenschappen. De oude Grieken en Romeinen aten al artisjokken. Zij ontdekten dat de groente bevorderend is voor de spijsvertering. Bovendien bevat de artisjok veel vezels, mineralen en vitamines en het verlaagt ook nog eens de bloedsuikerspiegel.

Van de artisjokbloem eet je als deze nog niet rijp is de knop, oftewel het artisjokhart. Wat niet veel mensen weten is dat je ook de bladeren kunt eten en ze vermengen in een salade. De plant komt oorspronkelijk voor rond de Middellandse Zee. Want de artisjok groeit het best in een wat warmer klimaat. De artisjok heeft een intense smaak en je kunt er van alles mee doen. Eet het rauw in bijvoorbeeld een salade, maar je kunt de artisjok ook koken, stomen, grillen, bakken of in de oven bereiden. Het is een erg gezonde toevoeging aan je maaltijd, al doen we dat niet vaak genoeg. Hieronder staan wat overheerlijke gerechten met artisjok om wat inspiratie op te doen!

1. Carciofini Primavera

Carciofini Primavera is een Italiaans voorgerecht, bestaande uit artisjokken in een Italiaanse groene saus die voornamelijk uit kruiden bestaat. Het is een gezond begin van de maaltijd. Dit smaakvolle voorgerecht kun je bestellen bij Salvatore. Heb je de smaak van de artisjok te pakken? Dan kun je hier ook alvast je hoofdgerecht bestellen van pizza met artisjok!

2. Gemarineerde artisjokharten

A post shared by Hoppa (@hoppa.nl) on

Nog een lekker vegetarisch voorgerecht zijn gemarineerde artisjokharten. Mediterraans restaurant Dado bereidt de artisjokharten met amandelen, rode pesto, parmezaan en basilicum. Je kunt het ook eten als tapa of als een gezond borrelhapje.

3. Pizza Capri

Stel, je wilt de gezonde kracht van de artisjok, maar je hebt verder eigenlijk behoefte aan een ongezonde hap. Da Portare VIA biedt je deze mogelijkheid! De Pizza Capri is belegd met mozzarella, salami en prosciutto, maar ook met kappertjes, rucola en artisjok. Deze combinatie biedt je de heerlijke smaak van een goede pizza, maar ook nog eens de voordelen van de kappertjes én de artisjok.

4. Pasta Carciofo

Artisjok is ook lekker door de pasta heen. Bestel een romige Pasta Carciofo bij Papa e Citu. Carciofo is het Italiaanse woord voor artisjok, de naam zegt dus al veel over het gerecht. De artisjok is het belangrijkste ingrediënt, maar er zit ook ei door de pasta. En om het helemaal af te werken wordt de pasta bestrooid met lekkere Pecorinokaas. Een heerlijk pastagerecht dat lekker én gezond is!

5. Bruschetta

Ook op een Italiaanse bruschetta smaakt artisjok bijzonder lekker. Bruschetta is een geroosterd broodje dat meestal belegd wordt met tomaat, knoflook, olijven, pesto en basilicum. In Italië is het een van de meest populaire voorgerechten omdat het lekker en licht is. De versie van restaurant Ti Amo Italy bevat ook stukjes artisjok, wat het geheel nog intenser doet smaken. 

Artisjok is een zeer gezonde groente die je echt eens wat vaker moet eten! Zoals je ziet kun je het gemakkelijk combineren met tal van andere ingrediënten. Bestel nu jouw gerecht met artisjok op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application