1. Kitchen-stories
  2. En Katja? Die komt weleens een oestertje slurpen
En Katja? Die komt weleens een oestertje slurpen

En Katja? Die komt weleens een oestertje slurpen

Als ik "Nam Kee" zeg dan zeg jij  "Oesters en Katja Schuurman", toch? Waarschijnlijk wel. Hoewel je daarmee zeker niet de plank mis slaat, schuilt er toch wel wat meer achter het befaamde Chinese familierestaurant in Amsterdam. Cliff Chan, een van de twee eigenaren: 'Van het boek "De oesters van Nam Kee" wisten we niet eens. Mensen kwamen bij ons eten met dat boek op schoot. Mijn broer Polo is toen gaan googelen en is er toen achter gekomen dat er ook een film aankwam'. Polo Chan: 'Ze wilden op locatie filmen en vroegen wanneer we dicht waren. Mijn antwoord was toen: we zijn nooit dicht en gaan ook niet dicht voor een filmopname. De opnames voor de film zijn daarom 's nachts geschoten, maar het is zo belicht dat het overdag lijkt.' Ze hadden van tevoren nooit de impact van die film zien aankomen. Beide zoons schieten in de lach. 'Tsja, de aanloop erna was gigantisch. De oesters waren na die film niet meer aan te slepen. Nu zou ik er een week voor dicht gaan,' grijnst Polo.

Deliveroo

Nam Kee is opgericht in 1981 door vader en moeder Chan. Niet met romantische redenen, maar gewoon uit noodzaak. De twee wilden een bestaan opbouwen in Nederland. Ze begonnen met één man in de bediening en zelf stonden ze in de keuken. Het begin was moeilijk, maar al snel groeiden ze uit tot een van de beste Chinese restaurants van Amsterdam en die reputatie houden ze nog steeds hoog. De twee onbetwiste hardlopers van het menu zijn -en blijven- de geroosterde Peking eend en de befaamde oesters in zwarte bonensaus. De meeste gerechten van de menukaart van 1981 staan er nog steeds op. Gerechten verdwijnen niet, wél komen er steeds wat gerechten bij en wordt de kaart dus steeds iets uitgebreider. Het geheim? Polo: 'Onze gasten weten waarvoor ze komen: een authentieke Cantonese keuken waarvan de kwaliteit en smaak altijd consistent zijn. We hebben ons nooit aangepast qua smaak. Onze gerechten komen echt uit Hong Kong en het zijn smaken die Chinezen lekker vinden.'

Deliveroo

Het publiek dat bij Nam Kee komt eten is gemixt: Chinezen, Amsterdammers en toeristen. Nam Kee heeft volgens de broers niet echt een geheime succesformule naast de constante kwaliteit, maar misschien een geheim ingrediënt? Polo: rijst is heel belangrijk. Veel mensen zien dat als bijgerecht, maar het is juist de basis van een Chinese maaltijd. Wij zijn heel kritisch als het op onze rijst aankomt. Wij gebruiken geparfumeerde, hele rijstkorrels uit Zuidoost-Azië. Die is wat zachter en smeuïger van smaak. Sinds de opening in 1981 is er wel het een en ander veranderd. Zo zijn er nog twee Nam Kee locaties bijgekomen: op de Nieuwmarkt en op het Marie Heineken plein. En zwaaien vader en moeder Chan niet meer de scepter over het restaurant, maar eerder over hun kleinkinderen. De twee zoons Polo en Cliff ontfermen zich sinds 2002 over de restaurants. 'Maar, papa komt graag nog wel polshoogte nemen hoor. Hij kan het niet laten,' lacht Cliff.  Met wie de broers zelf nog wel eens graag een bordje oesters willen eten? Beiden: 'onze opa. Die kon het helaas niet meer mee maken dat Nam Kee zo'n succes is geworden is.'

Deliveroo

En Katja? Die komt ook nog weleens gezellig een oestertje slurpen.

Ook een oestertje slurpen? Bekijken het menu van Nam Kee hier.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application