1. Food-trends
  2. The story behind the dish: Taco
The story behind the dish: Taco

The story behind the dish: Taco

Een klassiek voorbeeld van de Mexicaanse keuken, maar de taco heeft ondertussen zijn grenzen ver overschreden - en is al lang en breed in Nederland aangekomen. Het concept is simpel, maar wie had gedacht dat het voor een culinaire revolutie zou zorgen? We denken dat het neerkomt op de vele mogelijkheden - vegan, pittig, glutenvrij of die-hard carnivoor, iedereen kan genieten van dit gerecht.

Zoals vrijwel alle lekkere takeaway gerechten, eet je dit genot gerecht met je handen - perfect voor lunch on the go of voor een avond op de bank. En bij restaurants zoals Salsa Shop bereiden ze wonderen waar ze nog ver voorbij Zuid-Amerika trots op kunnen zijn.

Deliveroo

Mexican mystery no more

Met zijn origine in Mexico, heeft de naam 'taco' heeft een paar betekenissen. Waar in Spanje taco wordt vertaald als 'Mexicaanse innovatie', vertalen andere dialecten het naar 'wedge-shaped', refererend naar de geliefde unieke vorm van de taco's.

Sinds de uitvinding ervan honderden jaren geleden, hebben vele regio's rond Mexico hun eigen versie gecreëerd van de traditionele taco. Plaatsen aan de kust kwamen met een van de meest populaire versie, 'tacos de pescado' - vistaco's - waar gegrilde of gefrituurde vis, met witte kool, pico de gallo en zure room toegevoegd zijn aan de knapperige schelp.

Een andere klassieker is taco sudado - met de niet zo smakelijke vertaling 'sweaty taco' - gemaakt door de zachte schelp te vullen met een pittige mix van vlees. Daarna stop je ze in een mandje en bedek je ze met een doek om ze warm te houden, vandaar de naam 'sweaty taco'.

Deliveroo

Design your own taco

Tacos zijn van eeuwen geleden, historici suggereren dan ook dat de inheemse bevolking in de vallei van Mexico taco's aten met kleine visjes. Het was niet tot begin 20ste eeuw dat tacos ook elders echt toenamen in populariteit. Onze hard-and-soft-shell tacos zoals we ze kennen en zoals we er van zijn gaan houden zijn geboren in de tijd van de Amerikaanse en Mexicaanse fusie in de jaren 40.

Veelzijdigheid is de name of the game met dit gerecht - het kan aangepast worden naar elke smaak, naar elke dieet voorkeur en elke eetlust. Het is het aanpassingsvermogen dat heeft geleid naar allerlei soorten tacos. Indiase smaken, in het thema van je ontbijt of gevuld met de meest recente superfood, ze worden continu aangepast naar de laatste trends.

Deliveroo

Wanneer taco's jouw gedachten vullen, twijfel niet langer. Check Fifty Fity Taco's in Den Bosch, Arizona Taco House in Eindhoven, Kua Taco Bar in Rotterdam of Salsa Shop's menu op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application