1. Food-trends
  2. The story behind the dish: Spring Rolls
The story behind the dish: Spring Rolls

The story behind the dish: Spring Rolls

Spring rolls? Die rollen daar beneden die je nog weg moet werken voor je in bikini/zwembroek kan? Nee, die Instagram waardige hapjes die je kunt eten zonder schuldgevoel. Want je kunt ze volstoppen met groenten. Maar wie hebben dit geniale gerechtje bedacht? Kun je het zelf maken? En hoeveel verschillende varianten zijn er? Mocht je wat wist-je-datjes op tafel willen gooien de volgende keer dat je ze met vrienden besteld, lees dan vooral door!

Deliveroo

Hoorde ik daar nou loempia?

Eigenlijk lijkt een spring rolls pittig veel op een loempia. In het buitenland krijg je dan ook vaak loempia's wanneer je spring rolls besteld. Maar, de zomer komt eraan. Dus we gaan voor de gezondere versie. De spring roll healthy version is gerold in doorzichtig rijstpapier. Je hoeft er niks voor te bakken of te frituren, want in tegenstelling tot de uit het vet druipende loempia eet je deze springroll gewoon koud.

Deliveroo

Ik wil tsjoe-goan!

Van origine komt de spring roll uit de Oost- en Zuidoost Aziatische keuken. Ze hebben hun naam te danken aan de letterlijke vertaling van het Chinese chūn juǎn (春卷 'spring roll'). Spreek uit: tsjoe-goan. In Vietnam vallen ze onder de naam 'Goi Cuon'. Gjooi-ku-oen. Oefenen maar!

Deliveroo

Zonder lenterolletjes geen feestje

Hoe de spring roll verpakt is, waarmee het gevuld is en hoe het bereid is verschilt nogal binnen Azië, afhankelijk van de cultuur in de regio. Wat wel overal duidelijk is: het is al eeuwenlang ontzettend populaire snack in Azië. Het werd vroeger specifiek gegeten in de lente, omdat de roll gevuld werd met lentegroenten van het nieuwe seizoen. Het werd dus echt gezien als een feestje, zo'n lenterolletje na die lange wintermaanden.

Deliveroo

Rrrrrollen maar...

Yes, you can. Je kan zelf helemaal los gaan met de ingrediënten waar je fan van bent. Denk aan witte kool, wortel, lente ui, komkommer, munt, pinda's, gember, avocado of paprika. Houd je van pittig? Dan kun je er ook wat rode peper in mieteren. Wellicht wel handig om van tevoren even te zoeken naar de juiste roltechniek, anders is het resultaat misschien niet zo social media proof zoals je van tevoren had gehoopt.

A post shared by Club Vers (@clubvers) on

Dus, eigenlijk zijn de spring rolls best winnen. De gezonde variant van de loempia! Leuk voor het oog, gezond voor je lichaam. Geen zin om de hele heutemeteut zelf in huis te halen?

Amsterdam kan hun hart ophalen, Pho 91 is ready to roll. Utrecht, Den Haag en Rotterdam, voor jullie ook niet getreurd. Ook in het zuiden van het land kun je bourgondisch Aziatisch genieten bij Vietnamama en Vinpearl. En tot slot, voor Spring Rolls in de sleutelstad moet je bij Rice Bite zijn, mocht je bevinden in Prinsenstad ben je bij The Hangout aan het goede adres.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application