1. Food-trends
  2. The story behind the dish: Hummus
The story behind the dish: Hummus

The story behind the dish: Hummus

Of je het nou als hummus, hoemoes, hoummous, humus of humous schrijft en hoe je het juist uitspreekt weet niemand écht zeker. Wij Nederlanders zwichten er in ieder geval massaal voor. Maar weet jij nou eigenlijk wel wat er allemaal precies in zit, of het nou echt zo gezond is en waar het vandaan komt? Dit is Deliveroo's story behind the dish!

Deliveroo

Hummus where the heart is

Het allereerste recept met hummus werd gevonden in een kookboek uit Cairo in de dertiende (!) eeuw. Er komen steeds meer varianten, maar in de breedste zin van het woord hummus staat voor een mediterrane spread waar je dingen in kunt dippen. Hummus komt van origine uit het Midden-Oosten, maar heeft de laatste jaren nogal wat populairste verkregen in ons kikker(erwten)landje. Lekker bij falafel, op je sandwich, bij groenten of bij een pita. Hummus heeft altijd als basis kikkererwten. Verder zit in het originele recept tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout.

Het allerbeste nieuws om de lente mee te beginnen

Kikkererwten zijn ontzettend goed voor je omdat ze vol met eiwitten zitten. Dit betekent: goed voor je spieren! Vegetariërs doen er goed aan om hummus te eten omdat de kikkererwten helpen de eiwitinname omhoog te halen. Nog meer goed nieuws: kikkererwten zitten ook nog eens vol met voedingsvezels die je een lang verzadigingsgevoel geven en zo kan het dus helpen bij het afvallen. Last but not least, hummus is ook nog eens een bron van diverse mineralen (magnesium, ijzer, calcium en vitamine B!). Gezond en lekker dus, dreams do come true!

Deliveroo

Een hummus keukenprins of prinses worden?  

Kant-en-klare varianten bevatten wel bijna twee keer zoveel kilocalorieën als zelfgemaakte hummus. Heb je dus even tijd, een eigen hummus maken is nog niet eens zo moeilijk. Op het internet staan honderden recepten en kan je ook nog eens een beetje afwisselen en misschien wel je eigen draai eraan geven.

Deliveroo

Toch niet zo veel zin in, maar wel trek? Dip je komkommer, paprika, worteltjes, bleekselderij, tomaatjes, gegrilde aubergine of pitabroodje in de hummus van de Hummus House of Sir Hummus in Amsterdam of bij Juuls Hummus in Utrecht!

Uit je hum(mus)? Volg hotdudesandhummus op Instagram: hete mannen die hummus eten. Te gek!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application