1. Food-trends
  2. The story behind the dish: Dim Sum
The story behind the dish: Dim Sum

The story behind the dish: Dim Sum

Één dim sum, twee dim sum. Die schattige gefrituurde en gestoomde kleine hapjes met dezelfde spelling of het nou enkelvoud of meervoud is. Is dat niet even makkelijk! En dat is niet het enige makkelijk aan de hapjes, ze bevatten namelijk niet allemaal ingewikkelde ingrediënten en je kan het als lichte maaltijd eten. Als voorgerecht, lunch of tussengerechtje of ontbijt. Ja echt, in China ontbijt of luncht iedereen er mee! Je kunt er natuurlijk ook net zo veel van eten tot je het kan zien als een waar avondmaal. Let us tell you a bit about it!

Deliveroo

An Asian love story

Dim sum vindt zijn roots hoogstwaarschijnlijk (niet iedereen is het hier mee eens!) in China, waar het volgens verhalen werd bedacht door chef-koks van het Chinese koninklijke huis. Ze wilden een gerecht maken waar de Chinese keizers verliefd op zouden worden, en zo komen de kleine lekkere gerechtjes dan ook aan hun naam. 'Dim sum' betekent namelijk letterlijk 'het raakt je hart'. How sweet! Ps. officieel spreek je sum uit als sam. Dus wil je indruk maken bij het bestellen van deze wondertjes, let op je uitspraak.

Deliveroo

Keuzestressss

Als je dacht nu in een restaurant vol overtuig te zeggen 'doe mij maar zo'n dim sum', think again. Er zijn namelijk zo'n 2000 verschillende soorten. Die 2000 verschillende soorten zijn weer onderverdeeld in vier categorieën. Je hebt gestoomde dumplings, bapao, gefrituurd of gebakken en rijst en noodles. Meestal bestaan ze uit groenten,vlees, vis en rijst. Je kan ze wel gemakkelijk onderverdelen in gestoomd, gebakken of gefrituurde hapjes.

Deliveroo

Wist-je-dat-je

De meest bestelde dim sum in Nederland is de Ha Kau, het Chinese garnalenpasteitje. Het is een klein gestoomd hapje van doorzichtig wit, plakkerig deeg gemaakt van tarwe en rijst gevuld met garnalen, gember, sesamolie, zout en suiker. Maar een kleine side note - al is dit de basis, zijn er veel verschillende varianten en zijn er dus restaurants die er nog andere smaakmakers aan toevoegen.

Deliveroo

Dus ga jij voor dim sum met ha (garnaal), ngau (koe), kai (kip), chu (varken) of taan (ei)? Je kan het moedig zelf gaan maken, of je lekker laten bedienen door de echte kenners. In Den Haag zijn ze lovend over Full Moon, en in de hoofdstad kan je terecht bij Dim Sum Now.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application