1. Food-trends
  2. The story behind the dish: Acaï
The story behind the dish: Acaï

The story behind the dish: Acaï

Als je een beetje hip volk op Instagram volgt kan het je niet ontgaan zijn. Wat zijn toch die zo feestelijke uitziende ontbijtjes die je voorbij ziet komen? Tegenwoordig kan je ze bijna overal eten, en niet alleen meer in zonnige bestemmingen zoals Bali en Australië. De breakfast bowls (breakfast goals zul je bedoelen!) hebben als basis de acaïbes (spreek uit: assa-ie), wat het gelijk het gezellige paarse kleurtje geeft. Maar hoe zit dat nou met dit magische besje? Hier een acaï lesje!

Deliveroo

In een land hier ver vandaan...

De acaïbes komt uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika, en groeit daar aan de Acaï palm. De bes smaakt friszuur én heeft vele gezonde voordelen! Het wordt dan ook wel beschouwd als een super super food. Nu hoor ik je denken: zucht, superfood. Weer die hype. We snappen het maar al te goed als je past voor tarwegras en gojibessen, maar geloof ons: de acaï bes is oprecht lekker. Veel mensen vinden het smaken naar een mix van bosbes, noten en chocolade. Wij tekenen ervoor!

Deliveroo

Genie in a bowl

De bes wordt gekweekt en met schil en al tot pulp vermalen. Hierna worden ze ingevroren zodat alle antioxidanten aanwezig blijven. Hierdoor ziet het er eigenlijk uit als een soort sorbetijs, en het beste hieraan is dat het er eigenlijk ook een beetje naar smaakt! Ice cream for breakfast! Je kan het als een dikke smoothie drinken of uit een bowl lepelen, afgetopt met havermout en fruit. Dit is het meest klassieke voorbeeld, maar er zijn nog veel meer combinaties mogelijk (met pindakaas bijvoorbeeld).

Kan je het ook zelf maken?

Zelf dit ontbijt maken is niet het allermakkelijkst en goedkoopst (de bes moet tenslotte helemaal uit Brazilië komen), maar het is het wel helemaal waard. Koop gepureerde acaï online of bij de supermarkt, laat het een beetje ontdooien, snijd het in stukjes en mix het met bevroren banaan en melk. Aftoppen met fruit en het is een goede voornemens proof maaltijd! Proberen!

Deliveroo

Na het eten van een bowl voel je je niet alleen gelukkig vol voor uren, je hebt ook je trek naar zoetigheid voldoening gegeven (dus kan je die donut links laten liggen) én wat gegeten wat ook echt goed voor je is. Win, win, win. Toch niet zo'n zin om zelf aan de slag te gaan? In Amsterdam kun je terecht bij je beste vrienden van Juice Brothers, JuiceLab, SLA, Anne&Max die er met liefde eentje voor je maken!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application